Kardinaal Gracias bekeerd door vrouwen

Een van de zes leden van de adviesraad van kardinalen van paus Franciscus (K6), Oswald Gracias, heeft erkend dat de leden van de kerkelijke hiërarchie bevooroordeeld zijn m.b.t. het geven van meer leidinggevende functies aan vrouwen en hij is van mening dat hij en zijn collega’s ‘dit vooroordeel moeten afleggen’.

In een interview met het Amerikaans National Catholic Reporter noemde de Indiase kardinaal zichzelf een ‘bekeerling’ ten gunste van vrouwen die meer verantwoordelijkheid willen dragen in de kerk wereldwijd. Hij erkent dat vrouwen “al zoveel doen al zoveel voor de kerk, ze willen apostolaat op zich nemen, ze willen werken voor het evangelie en leiding geven aan aan geloofsgemeenschap. Ze hebben recht op erkenning voor de verantwoordelijkheid die ze dragen.”

Gracias, de aartsbisschop van Mumbai, sprak in een interview van een half uur op 21 februari in Casa Santa Marta in het Vaticaan. Dat interview vond plaats na de vergadering van 17-19 februari van de Raad van Kardinalen , die paus Franciscus ondersteunt bij het reorganiseren van de enorme bureaucratie van het Vaticaan.
De kardinaal zei dat hij m.b.t. het leiderschap van vrouwen van gedachten veranderde in februari 2019, toen hij deelnam aan een wereldwijde top over seksueel misbruik , die door Franciscus werd georganiseerd voor voorzitters van alle bisschoppenconferenties.

“Eerlijk gezegd, van alle mannelijke sprekers, hoorde ik niets nieuws, wat de vrouwen inbrachten was nieuw voor mij. Ik ben nu voorstander van vrouwenrechten in de kerk”, zei Gracias. “Ik ben solidair met vrouwen die meer rechten vragen.” Gracias zei dat hij uit gesprekken met de paus weet dat Franciscus er voor open staat dat vrouwen een grotere rol spelen in de kerk, in de besluitvorming. Maar de paus heeft met druk te maken, hij wil iedereen mee zien te krijgen. “Er zijn mensen die geen verandering willen en er zijn mensen die onmiddellijke veranderingen willen. De paus spreekt van synodaliteit, waarbij we iedereen meenemen en we gaan daarom langzamer dan we eigenlijk zouden willen gaan.”

uit een interview van J.McElwee NCR
klik hier voor de volledige tekst (in het Engels)

beeld: Raad van kardinalen met paus Franciscus, © CNS/L’Osservatore Romano, handout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *