Kletskassa

Dit woord zal nog niet voorkomen in de Dikke Van Dalen, maar het duidt een interessante ontwikkeling aan in alle commerciële geweld dat over ons wordt uitgestort.

Met de taxi naar Jumbo, want daar is de kletskassa. ‘Zeventig procent van de verhalen gaat over iets waar klanten mee zitten’

Wie om een praatje verlegen zit, kan in in de Jumbo-supermarkt in Vlijmen afrekenen bij de kletskassa. ‘Zeventig procent van de verhalen gaat over iets waar klanten mee zitten’, vertelt filiaalhouder Dick de Fijter.

‘Goedemorgen!’, begroet caissière Melissa van Uden vriendelijk een klant bij de speciale kletskassa van Jumbo Plein Vlijmen. De kassa is duidelijk herkenbaar met een bord met de tekst ‘Kletskassa’ boven de lopende band, inclusief knalgele smiley. Een ander, uitgeklapt bord aan het begin van de band belooft dat de klant aanschuift bij ‘de gezelligste kassa’ van de vier. En op de hoek van de kassa zijn koekjes verkrijgbaar: kletskoppen. Hoewel deze klant een gebaksdoos afrekent, is zij er met haar hoofd niet bij, alle gezellige ingrediënten voor een praatje ten spijt. Met afwezige blik staart ze naar beneden. ‘Bonnetje erbij, mevrouw?’, informeert Van Uden. Het antwoord – ‘goed’ – is nauwelijks hoorbaar en ze loopt snel weg. ‘Ik wens u een fijne dag!’, meldt de caissière onverstoorbaar vrolijk, terwijl ze zich snel omdraait om een onderdrukte hoestbui ruimte te geven. Dat is dan gelijk aanleiding voor een gesprekje met de volgende klant over de heersende griep. ‘Stresskippen komen hier niet hè?’, zegt Hennie van de Westelaken, terwijl ze haar boodschappen neerzet en met glimmende ogen geniet van de ontspannen sfeer. ‘Als je haast hebt, ga je niet naar deze kassa toch?’ Volgens Van Uden komen bij de kletskassa allerlei klanten langs: óók die snel even wat willen afrekenen. Maar dat mag ook. Als ze betaald heeft, zegt Van de Westelaken: ‘Zo’n kletskassa vind ik een bijzonder goed initiatief. Het kan een stapje zijn om iemand uit een isolement te halen.’

Lees het volledige artikel op de site van het Nederlands Dagblad

beeld: ©radio2.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *