Aandeel vrouwen in het Vaticaan groeit

Van het totale personeelsbestand van het Vaticaan bestaat 22% uit vrouwen, zo meldt Vatican News b.g.v. de Internationale Vrouwendag.

In 2019 waren er 1016 vrouwelijke werknemers in het Vaticaan. In de afgelopen tien jaar is het aandeel van vrouwen op deze posten aanzienlijk toegenomen.
In 2010, tijdens het pontificaat van Benedictus XVI, werkten in totaal 4.053 mensen voor de paus, waarvan 697 vrouwen, 17 procent. In 2019 hadden de Heilige Stoel en Vaticaanstad (= de kerkelijke staat) samen 4.618 werknemers in dienst, waarvan 22 procent vrouwen.
Wat vooral opvalt in deze periode van tien jaar is de toename van het aantal vrouwen dat werkt voor de Heilige Stoel, dat wil zeggen de Romeinse Curie met al haar afdelingen.

Een belangrijke benoeming van paus Franciscus was die van de Italiaanse kunsthistorica Barbara Jatta als directeur van de Vaticaanse Musea. De benoeming veroorzaakte opzien in de Italiaanse kunstwereld, omdat geen ander museum van deze omvang en dit belang een vrouw aan het roer heeft. De pauselijke collecties behoren tot de vijf meest bezochte musea ter wereld.

Op posities die vallen onder de Heilige Stoel heeft paus Franciscus meer vrouwen in topposities benoemd. Paus Franciscus verdubbelde het aantal vrouwelijke ondersecretarissen van twee naar vier. Recentelijk, in januari 2020, werd Francesca Di Giovanni ondersecretaris in een sectie van het Staatssecretariaat, in een speciaal voor haar gecreëerde functie. Paus Franciscus benoemde Gabriella Gambino en Linda Ghisoni, twee getrouwde vrouwen en moeders, als ondersecretaris in het Dicastery voor Leken, familie en Leven in 2017.
Carmen Ros Nortes werkt als ondersecretaris bij de Congregatie voor het Gewijde Leven, waar ze al de derdPaus Franciscus ontmoet Francesca Di Giovanni, staatssecretaris (Foto: Vatican News) e vrouw is in deze functie. Haar eerste voorganger, Enrica Rosanna, werd in 2004 benoemd door John Paul II. Tot die tijd waren ondersecretarissen altijd priester geweest. In het Vaticaanse Dicastery voor Communicatie, waar het aantal leken hoog is in vergelijking met andere afdelingen van de Heilige Stoel, hebben twee vrouwen hogere managementfuncties. De Sloveense Natasa Govekar is hoofd van de afdeling Theologie en Pastoraat, de Braziliaanse Cristiane Murray is adjunct-directeur van de Vaticaanse persdienst.
Eind 2019 waren er in totaal acht vrouwen, samen met Francesca Di Giovanni, op verantwoordelijke posities bij de Heilige Stoel. Tien jaar geleden waren er slechts drie. Dit betekent dat het aantal vrouwen in leidende posities in de Romeinse Curie in tien jaar is verdrievoudigd. In totaal hebben vijf van de 22 belangrijkste Curie-afdelingen vrouwen in het leiderschapsteam. Het feit dat het hoofd van een kantoor in de Curia niet noodzakelijk een priester hoeft te zijn, maar in sommige gevallen ook een leek kan zijn, werd door paus Franciscus aangetoond in 2018 toen hij Paolo Ruffini tot prefect van het Dicasterie voor Communicatie benoemde. De paus heeft ook overwogen een vrouw aan te stellen als prefect van het Secretariaat van Economie, maar uiteindelijk koos hij een priester – pater Juan Antonio Guerrero Alves SJ – als opvolger van kardinaal George Pell. Franciscus, die deze maand het zevende jaar van zijn pontificaat hoopt te vieren, heeft onderstreept dat de katholieke kerk meer vrouwen in leidinggevende posities nodig heeft.

bron: La Croix International
beeld: © Paus Franciscus ontmoet Francesca Di Giovanni, staatssecretaris (Foto: Vatican News)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *