Drama in moederhuis Xaverianen in Parma

In het internationale hoofdkwartier van de Missionarissen Xaverianen in Parma (Noord-Italië) heeft het coronavirus wreed huisgehouden. In twee weken zijn daar onder de 50 geestelijken 13 doden gevallen. Hun huis is van de buitenwereld afgesloten. Voedsel wordt per heftruck aangeleverd, meldde de krant La Repubblica dinsdag.

“We hebben 13 doden in 15 dagen tijd. Het is niet normaal”, zegt pater Rosario Giannattasio, regionaal overste van Xaverianen, aan de telefoon met La Repubblica. Hij vertelt dat de communiteit in volledige quarantaine zit. “We zijn alleen en we zitten hiet allemaal opgesloten. Het eten komt naar ons toe vanaf een heftruck. We eten op een afstand van twee meter van elkaar. We bidden. We worden ziek en we gaan dood. Maar nu moet iemand ons komen helpen.”

Moederhuis Xaverianen Parma

Naast de doden zijn er ook nog een dozijn zieke mensen. Niemand is echter getest op COVID-19. Maar een andere oorzaak van de ellende kan er moeilijk zijn. Ernstig zieke paters happen maar adem. Beademingsapparatuur is er niet.

Alle Xaveriaanse priesters in het huis hebben gewerkt op de meest afgelegen plaatsen in de wereld om daar de troost en vreugde van het Evangelie te brengen. “De gemiddelde leeftijd van de Xaverianen is 75 jaar”, zegt pater Rosario. “Vele van hen waren hierheen gekomen na veertig, zelfs vijftig jaar, te hebben gereisd. En nu zijn ze zo heengegaan, in de stilte van hun kamers.”

Meer dan twee weken geleden werden de eerste paters ziek. Na de eerste sterfgevallen werd het personeel direct naar huis gestuurd. Dus de paters zorgen nu geheel voor zichzelf. Er is geen verpleegkundige hulp, geen kok en geen schoonmaakdienst meer.

De Missionarissen Xaverianen (Latijn: Pia Societas Sancti Francisci Xaverii pro exteris missionibus; afgekort: F.X.) is een katholieke congregatie die in 1895 door Guido Maria Conforti (1865-1961), aartsbisschop van het aartsbisdom Ravenna en bisschop van Parma (zalig verklaard in 1996) werd opgericht. (Foto Marco Vasini)

beeld:© lege straten Parma, (Foto Marco Vasini, La Repubblica)

bron: kro-ncrv/katholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *