Goede Week- en Paasvieringen met de paus niet toegankelijk

Het Sint-Pietersplein in Rome zoals het dezer dagen in tijden van coronavirus erbij ligt © VaticanMedia

Omwille van de noodtoestand zullen gelovigen niet ter plaatse de liturgische vieringen van paus Franciscus in de Goede Week en met Pasen kunnen meevieren.

De prefectuur van het Pontificale Huis heeft vanmorgen laten weten dat omwille van de vigerende noodtoestand in Italië en Vaticaanstad alle liturgische vieringen met paus Franciscus in de Goede Week én met Pasen plaats zullen vinden zonder de fysieke aanwezigheid van de gelovigen. Bovendien worden de algemene audiënties op woensdag en de Angelustoespraken (op zondag) van de paus tot 12 april (Pasen) in afzondering gehouden, maar wel rechtstreeks op de Vaticaanse videokanalen uitgezonden.

Zaterdagmiddag had de persdienst van de Heilige Stoel al laten weten dat de paus gezien de situatie die is ontstaan door het coronavirus had besloten zijn dagelijkse eucharistieviering ’s morgen om 7 uur in het Santa Martahuis ook de komende week live te laten uitzenden.

De Goede Week begint dit jaar op Palmzondag 5 april. Normaliter zou de paus de plechtigheden van deze Palm- en Passiezondag beginnen bij de obelisk op het Sint-Pietersplein, vanwaar een processie met palmen start, gevolgd door een eucharistieviering.

Dit jaar gaat de paus op de avond van Witte Donderdag dus ook niet naar een gevangenis of andere instelling om daar voor te gaan in de viering van het Laatste Avondmaal, waarvan het voetwassingsritueel een onderdeel is. Ook het grote evenement van de Kruisweg in en bij het Colosseum op Goede Vrijdag is afgelast.

Bron: VaticanNews/kro-ncrv.nl.katholieknieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *