Strenge verordening kerken in Rome versoepeld


Na verzet tegen een decreet van het bisdom Rome mogen de meeste van zijn kerken toch open blijven. In een aangepaste verordening die vrijdag is gepubliceerd, staat dat in parochiekerken de priesters samen met de gelovigen moeten beslissen over verantwoorde toegangsmogelijkheden.

Op donderdagavond verordonneerde kardinaal Angelo De Donatis, vicaris-generaal van het bisdom, dat alle kerken van Rome vanwege het coronavirus gesloten moesten worden. Dat zou het algemeen belang dienen, betoogde hij. In een aantal Romeinse parochies klonk echter weerstand tegen deze strenge regulering. Die zou niet alleen de gelovigen hebben verboden om de openbare diensten bij te wonen – zoals in heel Italië al dagen het geval is, maar zou hun ook de mogelijkheid hebben ontnomen om de kerken te gebruiken voor stil gebed.

Zoals het bisdom vrijdag aankondigde, is de nieuwe, minder strenge maatregel uitgewerkt in overleg met paus Franciscus, de bisschop van Rome. Hij had vanochtend in zijn vroegmis in Casa Santa Marta al aangegeven dat “drastische maatregelen niet altijd goed zijn”.

Voordat de nieuwe regulering werd gepubliceerd, was bekend geworden dat kardinaal-diaken Konrad Krajewski, aalmoezenier van de Pauselijke Liefdewerken, vrijdagochtend persoonlijk zijn Romeinse titeldiaconie had geopend. “Met volledige inachtneming van de veiligheidsnormen, is het mijn recht om de armen een open kerk te bieden”, zei de Poolse curiekardinaal volgens Vatican News.

Krajewski’s titeldiaconie is de kerk Santa Maria Immacolata all’Esquilino. Vanochtend vroeg opende hij zelf de deuren van dit godshuis op de Esquilijn-heuvel. “Op deze manier kunnen de armen het eucharistisch sacrament aanbidden, dat in deze tijd van grote moeilijkheden de hele wereld troost biedt”.

Op anderhalve km van de Santa Maria Immacolata all’Esquilino ligt Roma Termini, het voornaamste treinstation van de Eeuwige Stad. De journalist Mercedes De la Torre twitterde dat Krajewski’s medewerkers afgelopen nacht bij Termini voedselrantsoenen aan het uitdelen waren.

bron: kro-ncrfv/katholiek
beeld:©: Santa Maria Immacolata all’Esquilino Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *