Paus wandelt door leeg Rome

Paus Franciscus loopt over de Via del Corso; op de achtergrond het Altaar des Vaderland oftewel Il Vittoriano (foto: Vatican Media)

Door strenge overheidsmaatregelen om het virus SARS-CoV-2 in te dammen, zijn de straten van Rome nagenoeg leeg. Paus Franciscus besloot deze toestand aan te grijpen door vanmiddag twee kerken te bezoeken om daar te bidden om hemelse bijstand in deze crisis. Opmerkelijk was dat de Heilige Vader over een verlaten Via del Corso liep, gevolgd door een groepje lijfwachten.


Franciscus bezoch eerst de grootbasiliek Santa Maria Maggiore op de Esquilijn-heuvel. Daar liep hij meteen naar de Borghese-kapel, waar de door hem zeer vereerde Maria-icoon Salus Populi Romani (‘Heil van het Volk van Rome’) hangt.

Nadat hij klaar was met zijn gebed tot Onze Lieve Vrouw werd hij richting het Capitool gereden. Na een wandeling langs de normaal gesproken razend drukke Via del Corso bezocht hij de kerk van San Marcello al Corso, waar een miraculeus kruisbeeld wordt vereerd. Ook daar bleef de pontifex enige momenten in stilte bidden.


De houten crucifix van de Sint-Marcelluskerk werd in 1522 in processie door Rome gedragen ter bezwering van de Zwarte Dood die in de Eeuwige Stad huishield. Er worden talrijke mirakels aan toegeschreven. In 1519 had het cultusobject zelfs een felle brand overleefd. Paus Johannes Paulus II omarmde dit kruisbeeld om het hoogtepunt van de Dag der Vergeving te markeren tijdens het Jubeljaar 2000.

Franciscus bij het kruis van de S. Marcello al Corso (Vatican Media).


“Met zijn gebed smeekt de Heilige Vader om het einde van de pandemie die Italië en de wereld heeft getroffen”, verklaarde de Vaticaanse perschef Matteo Bruni voorafgaande aan het pauselijk uitstapje. “Ook bidt de paus om de genezing van de vele zieken en gedenkt hij aan de vele slachtoffers van de afgelopen dagen en vraagt voor hun familie en vrienden om troost. Zijn gebedsintentie wordt ook uitgebreid tot gezondheidswerkers, artsen, verpleegkundigen en al degenen die in deze dagen werken om te garanderen dat de maatschappij goed blijft functioneren.”

Paus Franciscus wandelt over de Via del Corso (Vatican Media).


De speciale devotie van paus Franciscus voor de Salus Populi Romani is bekend. Hij bezoekt de icoon op grote Mariafeesten en vlak voor en na buitenlandse apostolische reizen.

In 593 droeg de heilige paus Gregorius de Grote de icoon in processie door de stad om een plaag af te wenden. En in 1837 riep Gregorius XVI haar aan om een einde te maken aan een cholera-epidemie.

bron: kro-ncrv/katholiek

beeld: © vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *