Dodelijke corona-slachtoffers in het Brabantse Erp – update

Kerk van de Heilige Servatius in Erp.

Op de trappen naar de Sint-Servatiuskerk in Erp zijn gisteren aan het einde van middag meer dan duizend rode rozen gelegd. Aan de bloemen is een lint gebonden met daarop de tekst ‘Veel sterkte en steun. Namens alle inwoners van Erp’. In Erp wonen iets meer dan vijfduizend mensen. 

door  Philip van den Brand voor het Brabants Dagblad

Het dorp is met inmiddels zeven inwoners die aan het coronavirus zijn overleden, ongenadig hard getroffen.  Het is een ontroerend gebaar van een groep betrokken Erpenaren. Volgens Jeroen Vissers van de Erpse Krant hebben ze de rozen op de veiling opgehaald. Op de Facebook-pagina van de Erpse Krant laten honderden mensen weten het bloemengebaar prachtig en hartverwarmend te vinden. ,,Dit is Erp”, reageert José Bockting, ,,We steunen elkaar in goede en slechte tijden.”    

De pastoor zegt dat het veel impact heeft op de kleine dorpsgemeenschap. Zelf heeft hij een longontsteking en komt hij voor de zekerheid de pastorie niet meer uit.

“Het is heel verdrietig. Het maakt grote indruk op ons allemaal, hier in Erp”, zegt pastor Cees Rombauts. De 82-jarige parochiepriester, verbonden aan de Sint-Servatiuskerk, oefent zijn herdersambt nog voltijds uit.

pastoor Rombauts

Op 29 februari diende pastor Rombauts een parochiaan het sacrament van de ziekenzalving toe. “Ik had geen enkele reden om voorzichtig te zijn. Maar het was wel schrikken toen bleek dat deze parochiaan een week later stierf aan de gevolgen van corona.” Al een paar dagen zit de priester met een flinke longontsteking thuis. Of hij met SARS-CoV-2 is geïnfecteerd, weet hij niet. “Ik ben niet getest.”

Naast het verdriet heerst er angst in het dorp, dat nog geen 7.000 inwoners telt. Wat ook moeilijk te verteren valt, is dat de slachtoffers geen fatsoenlijke uitvaart kunnen krijgen.

Wim van Geelkerken, voorzitter van de dorpsraad in Erp: ,,Er zijn nu vijf (inmiddels zeven red.) mensen overleden in Erp en meerdere mensen zijn ziek. Ik weet ook dat er mensen in het ziekenhuis liggen, maar ik weet niet in welke toestand. Het is allemaal heel erg triest. Iedereen voelt het medeleven in Erp voor de mensen. Ik denk dat wat nu bij ons in Erp speelt, binnen een week op veel meer plekken in Nederland kan gelden.” 

Van Geelkerken: ,,In het begin zag je dat veel mensen dachten dat het wel mee zou vallen. Dat begint echt te kantelen. En zeker in Erp. Ik word er zelf ook wel een beetje angstig van. Niemand weet wat ons nog staat te wachten. Het is heel onwerkelijk.”

,,Ik zie wél dat men ook hier in Erp snel schakelt. Er gebeuren dramatische dingen, maar je ziet in Erp groepen mensen die anderen willen helpen. Binnen een week wordt er al heel veel gedaan en is er ook heel veel waardering, bijvoorbeeld voor de mensen die in de zorg werken. Dat vind ik mooi.” 

bron: kro-ncrv en Brabants Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *