Crisis biedt mogelijkheid voor een missionaire initiatieven

Pater Karl Wallner, directeur van Missio Oostenrijk ziet de huidige corona-crisis ook als een kans. Hij ziet dat in de laatste weken van religieuze lockdown zoveel verrassende ‘missionaire initiatieven’ zijn opgebloeid om mensen te bereiken zoals dat in decennia niet is gebeurd.

In een interview zei hij: “Plotseling is er steeds meer missionaire creativiteit in alle hoeken van de kerk” – dit kan zeker worden beschouwd als “vingerwijzing van God”, aldus Wallner.

De voorgeschreven beschermingsmaatregelen in Oostenrij tot 15 mei tot schorsing van openbare diensten leidden, waren “voorbeeldig en absoluut noodzakelijk”, vervolgde de cisterciënzer priester: jezelf schade toebrengen of een gevaar vormen voor anderen zou nalatig zijn geweest en “een zonde”.”

“Ik ben bang dat hygiënisch correcte dienstverlening niet aantrekkelijk is”

Hij is echter sceptisch over de hervatting van openbare erediensten in overeenstemming met beschermende maatregelen: ‘Ik vrees dat dergelijke hygiënisch correcte diensten niet aantrekkelijk zullen zijn en alleen zullen worden gebruikt door hardcore katholieken. Deelname aan een viering is echter geen zelfkwelling, maar zou vreugde moeten brengen. ”De afgesproken oplossing is niet meer dan een “stap”zijn naar een normale situatie.”

Corona als een vingerwijzing van God

De kritiek van sommigen dat de beschermende maatregelen getuigen van een gebrek aan vertrouwen in God, werd door Wallner geïnterpreteerd als een uiting van een slecht begrip van de sacramenten: “Vrome mensen denken dat beschermende maatregelen iets vrooms zijn. De theologie heeft altijd met kracht bestreden dat sacramenten worden begrepen als magische aardse magie-instrumenten. ”Dat mensen zo gingen denken is uiteindelijk ook het resultaat van decennia van verwaarlozing van catechese, waarin de kerk dit had moeten duidelijk maken,” zei Wallner zelfkritisch.

‘Hoezeer ik ook hoop dat er spoedig weer een regelmaat zal zijn in de viering van de eucharistie, ik hoop ook dat wij gelovigen Gods vinger zullen zien en, door te stoppen met onze praktijk tot nu toe, een meer vrome, spirituele, creatieve en vooral een meer missionaire kerk worden ‘, benadrukte Wallner.

bron: Vatican News
beeld:©https://www.vaticannews.va/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *