Italianen: Nederland heeft gebrek aan ethische waarden (update)

Een groep Italiaanse burgemeesters, gouverneurs en economen heeft in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uitgehaald naar Nederland. In de brief vragen ze om sympathie van de Duitsers.

“Nederland leidt een groep van landen die tegen het inzetten van het noodfonds zijn. Duitsland wil zich hier ook achter scharen. De Nederlandse houding getuigt van een gebrek aan ethische waarden en solidariteit. Het is deze solidariteit die ervoor gezorgd heeft dat de helft van de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog is kwijtgescholden. Beste Duitse vrienden, maak de juiste keuze”, luidt het.

Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie vindt wel dat de Europese Unie grootschalig hulp moet gaan bieden aan landen als Italië en Spanje, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. “Er moet nu een nieuw Marshallplan komen voor Zuid-Europa wat nu zo geteisterd is.”

Een groot deel van de EU-lidstaten wil het Europese noodfonds met 410 miljard euro zonder de gebruikelijke strenge criteria inzetten om de coronacrisis te bestrijden. Nederland stelt samen met een aantal andere landen harde eisen om dit noodfonds in te zetten. Het gebrek aan solidariteit kan de EU op het spel zetten, waarschuwde daarop de Franse president Emmanuel Macron.

“Italië is een drama. Dat land ligt in puin. De eerste boodschap zou wat mij betreft zijn: wij gaan jullie helpen”, zei Segers in het televisieprogramma Op1. Die lijkt zich daarmee te keren tegen de harde lijn van het kabinet.

Ook D66 hekelt de Nederlandse opstelling. “Nederland is rijk geworden van de EU. Nu in heel Europa banen en inkomens op het spel staan door de #coronacrisis mogen we onze vrienden niet laten stikken. Alleen samen redden we ons hieruit”, twitterde D66-leider Rob Jetten eind vorige week.

bron: kro-ncrv/katholiek

Vandaag, 1 april stelt de Italiaanse premier in De Telegraaf:

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte is de relatie tussen zijn land en Nederland niet verslechterd door het uitblijven van Europese steun om de economie in Italië te redden. “De vriendschap met het Nederlandse volk blijft intact.”

Conte doet de uitspraak in een interview met De Telegraaf. Noordelijke landen als Nederland en Duitsland houden een Europees noodfonds vooralsnog tegen. Zuidelijke landen, onder meer Italië, zijn zwaar getroffen door de coronacrisis en willen een Europees noodpakket. 

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *