Amazonië heeft primeur van een nieuwe kerkconferentie

Op 29 juni, de feestdag van Petrus en Paulus werd de oprichting bekend gemaakt van een nieuwe structuur in de katholieke kerk: een kerkconferentie.. Deze oprichting kwam tot stand na een meerdaagse internetconferentie van betrokkenen. De nieuwe kerkelijke conferentie voor het Amazonegebied wil een ‘passend antwoord geven op de roep van de armen en van zuster Moeder Aarde’.

Zij stelt zich ten doel de voorstellen van de Bijzondere Bisschoppensynode over het Amazonegebied (oktober 2019) uit te voeren. Bovendien wil de conferentie een “brug” slaan tussen “andere kerkelijke, sociale en ecologische netwerken en initiatieven op continentaal en internationaal niveau”, meldt de oprichtingsaankondiging. De leiding van deze nieuwe conferentie, is in handen van vertegenwoordigers van de zeven Amazonebisschoppen-conferenties en uit de inheemse volkeren.

De Braziliaanse kardinaal en president van het Amazone Repam-netwerk, Cláudio Hummes, werd tot president gekozen. Bisschop David Martínez De Auguirre Guinee, apostolisch vicaris van Puerto Maldonado in Peru, werd vice-president.

Daarnaast zijn drie vertegenwoordigers van de inheemse volkeren lid: Patricia Gualinga van het Kichwa-Sarayakú-volk (Ecuador); Zuster Laura Vicuña Pereira van het Kariri-volk (Brazilië) en Delio Siticonatzi van het Asháninka-volk (Perú).

‘Het wordt hoog tijd dat we een beschermingsschild opzetten voor het behoud van de planeet,” zei pater Michael Heinz, algemeen directeur van de Latijns-Amerikaanse hulporganisatie Adveniat, tijdens de openingsbijeenkomst op 30 juni.

‘Het is onze laatste kans om het voortbestaan ​​van de inheemse volkeren en het voortbestaan ​​van het Amazone-regenwoud te verzekeren’, weet pater Heinz zeker gezien de dramatische situatie. 
In de hele Amazone zijn al 432.028 mensen besmet met Covid-19, 13.875 (vanaf 29 juni 2020) stierven eraan. “Het wordt keer op keer duidelijk dat het inheemse immuunsysteem niet is voorbereid op een dergelijk virus en dat de inheemse bevolking veel vaker sterft aan Covid-19 als gevolg van slechte gezondheidszorg.” Tegelijkertijd staat ontbossing in het Braziliaanse regenwoud in de schaduw van de corona-pandemie in april gestegen met 171 procent in vergelijking met dezelfde maand in het voorgaande jaar.

Pater Heinz: ‘Wij in Europa kunnen veel leren van deze grensoverschrijdende samenwerking: op deze manier kunnen de urgente problemen van de mensheid, zoals klimaatverandering of het dramatische verlies van biodiversiteit, effectief worden aangepakt’.

De Latijns-Amerikaanse bisschoppen hebben voor 2021 een conferentie bijeengeroepen van 70 bisschoppen, religieuzen en leken. ‘Dit samenspel tussen priesters en leken, dat begon tijdens de Amazone-synode wordt nu structureel voortgezet en zelfs uitgebreid’, zegt pater Heinz, Adveniat directeur. Hij is er van overtuigd dat de nieuwe ideeën uit Amazonië in de toekomst in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hun invloed zullen hebben.

(vaticaan nieuws / pm – cs)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *