Gelovigen roepen hulp paus Franciscus in tegen misbruik

635 Poolse gelovigen hebben afgelopen maandag in de Italiaanse krant “La Repubblica”, op eigen kosten, een oproep gedaan aan Paus Franciscus om zijn steun in de strijd tegen kindermisbruik in hun land. De kerk moet alles in het werk stellen om misbruik te voorkomen en schuldigen te straffen, zei de directeur van de Vaticaanse perskamer, Matteo Bruni.

‘De Heilige Vader is op de hoogte van het beroep dat deze gelovigen op hem doen….. De hele kerk moet al het mogelijke doen om het kerkelijk recht te handhaven, gevallen van misbruik aan het licht te brengen en de schuldigen van deze ernstige misdaden te straffen. ‘ aldus Bruni.

‘Heilige Vader Franciscus! Herstel onze kerk! Kijk met zorg naar de kerk in Polen, waar er gevallen zijn van kindermishandeling en loyaliteit aan de instelling lijkt wel belangrijker dan het welzijn van de slachtoffer”. De auteurs van de oproep bekritiseren het “gebrek aan een beslissende reactie van de Poolse bisschoppen en benadrukken dat deze opstelling de eenheid van de kerk schade toebrengt, omdat deze ons verdeelt in degenen die bezorgd zijn over de reputatie van de instelling en degenen die het welzijn van het slachtoffer na aan het hart ligt. ‘

De Poolse kerk begint het misbruik door geestelijken aan te pakken. Aanvankelijk hadden de bisschoppen gezegd dat er in het hele land maar een paar gevallen waren. Twee documentaires over misbruik hebben de afgelopen maanden echter voor opschudding gezorgd. De primaat van Polen, Wojciech Polak, die deze kwestie in zijn portefeuille heeft, kondigde onlangs aan dat het Vaticaan de beschuldigingen tegen een geestelijke die in een documentaire werden gedaan, zou laten onderzoeken. 

Voor meer berichten die we eerder brachten over dit thema klik hier

(Vaticaan Nieuws – CS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *