Vijf jaar na publicatie wordt nog dagelijks gesproken over groene manifest van paus

Het Friesch Dagblad gaat de komende tijd een aantal artikelen wijden aan de encycliek “Laudato Si'”.
Onze correspondent Rome, Frans Wijnands, werkt daaraan mee. Hij schreef het openingsartikel van de reeks.

door: Frans Wijnands

Paus Franciscus publiceerde vijf jaar geleden de encycliek Laudato si’, Geprezen zijt Gij. In het document pleit hij voor een integrale zorg voor de wereld. Het maakte wereldwijd indruk: tot op de dag van vandaag wordt er over gesproken; door voor- en tegenstanders.


De officiële kleuren van het Vaticaan zijn wit en geel. Maar groen lijkt de lievelingskleur van paus Franciscus. Zijn Laudato si’ wordt daarom ook wel ‘de groene encycliek’ genoemd. Die gaat immers over de natuur, de aarde. Natuurlijk doet het denken aan het beroemde Zonnelied dat de heilige Franciscus van Assisi in 1225, een jaar voor zijn dood, schreef. Een jubelende lofzang op de schepping; op Broeder Zon en Zuster Maan, op broeder Wind en zuster Water. Maar vooral op Moeder Aarde.

De poverello, de arme drommel uit Assisi, leed aan een ondraaglijk pijnlijke oogontsteking die hem zo goed als blind maakte. De vier broeders die hem verzorgden waren ‘als een dak op vier zuilen’. Helene Nolthenius schrijft in haar boek Een man uit het dal van Spoletoover die vier broeders: ‘De eerste was zeer verstandig, de tweede zeer geduldig, de derde van een loffelijke eenvoud en de vierde ijzersterk.’ Het soort toegewijde zorg die ook veel corona- patiënten de afgelopen maanden wereldwijd kregen.

Geen kleine god op aarde

Cynisch genoeg lijkt dat moordende coronavirus een vingerwijzing naar Laudato si’. Zoals de Braziliaanse bevrijdingstheoloog Leonardo Boff onlangs zei: ‘De coronapandemie is voor de mensheid een les in bescheidenheid; wij zijn niet de kleine god op aarde. We hebben pijnlijk ervaren dat wij de schepping beheren, maar er geen eigenaar van zijn. We hebben beseft hoezeer mens en natuur met elkaar verbonden zijn’.

Kardinaal Peter Turkson die de encycliek vijf jaar geleden bij de Verenigde Naties presenteerde vatte het in één zin samen: ‘Franciscus vindt dat we moeten zorgen voor de aarde en voor de armen. Die twee gaan samen’. Het sleutelwoord van Laudato si’ is integrale ecologie; alles hangt samen. Zelfs de grimmige keuze tussen gezondheid en economie, zoals de afgelopen maanden is gebleken.

De encycliek telt zes hoofdstukken. In alle zes wordt de onachtzaamheid voor de natuur en het milieu gekoppeld aan de desinteresse voor de minstbedeelden, de armen. Want de vervuiling, het toenemende afval en de wegwerpcultuur brengen niet alleen het milieu, maar ook de armen in gevaar.

We hebben pijnlijk ervaren dat wij de schepping beheren, maar er geen eigenaar van zijn

Lees het volledige artikel in het Friesch Dagblad

meer informatie over de encycliek in ons dossier Laudato Si’

beeld: © cattolicanews.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *