Amerikaanse bisschop bestraft te lange homilie

Bisschop John Wester van Santa Fe in New Mexico (VS) zal priesters die in deze coronatijd langer dan vijf minuten preken, bestraffen.

Bisschop John Wester van Santa Fe in New Mexico (VS) had al eerder bij zijn priesters erop aangedrongen om zich in deze coronatijden te beperken tot een krachtige en beknopte homilie van maximaal 5 minuten. Kerkdiensten kunnen volgens hem maar beperkt blijven tot 30 à 40 minuten, ook al omdat kerkgangers uit angst voor besmetting dreigen weg te blijven. Maar die coronarichtlijn werd door zijn geestelijken niet onverdeeld gehoorzaam opgevolgd. Daarom kondigt hij in een brief aan zijn geestelijken nu ook sancties aan: priesters die de tijdslimiet overschrijden riskeren een preekverbod.

Paus Franciscus gaf priesters al eerder de raad om niet langer dan 10 minuten te preken. In 2004 riep de in 2017 overleden Filippijnse kardinaal Ricardo Vidal de priesters van zijn aartsbisdom Cebu op om kort en krachtig te preken. Hij gaf toen zijn priesters zelfs een wekker cadeau om hen aan te moedigen om de duur van hun homilie in het oog te houden. De kardinaal, die om zijn korte homilies bekend stond, vond lange preken tijdverspilling.

Bron: Katholisch.de/KNA 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *