Bisschoppen over synodaliteit

In oktober 2022 zal er weer een gewone bisschoppensynode worden gehouden in het Vaticaan. De bisschoppen zullen zich dan gaan verdiepen in het thema: synodaliteit, een onderwerp dat Paus Franciscus na aan het hart ligt.

Het secretariaat-generaal van de synode heeft in maart jl. het thema bekend gemaakt: “Voor een synodale kerk: gemeenschap, participatie en zending”.
Eerder, tijdens de slotreden van de Amazonesynode, had Franciscus al laten doorschemeren dat synodaliteit het onderwerp zou kunnen zijn van de volgende gewone synode.

De term “synode” komt van het Griekse synodos, wat samen wandelen betekent. Toegepast op de kerk, is het een bijeenkomst die samenkomt om te beraadslagen en te beslissen.

Een luisterende kerk
Na een bijeenkomst van het Algemeen Secretariaat van de synode in februari, heeft de paus dit thema vastgesteld.
Het is een sleutelbegrip in de visie van de 83-jarige Franciscus voor de toekomst van de katholieke kerk.

Hij schetste zijn visie voor een “synodale kerk” op 17 oktober 2015 in een belangrijke toespraak ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de officiële oprichting van de bisschoppensynode door Paulus VI.”Het is precies dit pad van synodaliteit dat God verwacht van de Kerk van het derde millennium”, legde Franciscus uit in de toespraak.”Een synodale kerk is een kerk die luistert, die beseft dat luisteren meer is dan alleen horen”, zei hij. De hele kerk wordt uitgenodigd om synodaliteit te beleven” Het is een wederzijds luisteren waarbij iedereen iets te leren heeft. De gelovigen, het college van bisschoppen en de bisschop van Rome: allen luisteren naar elkaar en luisteren allemaal naar de Heilige Geest, de ‘Geest van de waarheid’ (Joh. 14:17), om te weten wat de Geest ‘tegen de kerken zegt’. Franciscus gaf aan dat synodaliteit zich niet alleen beperkt is tot de bisschoppensynode, wat “slechts de meest duidelijke manifestatie is van een dynamiek van gemeenschap die alle kerkelijke beslissingen inspireert”, maar “de hele Kerk moet op een synodale manier leven – of het nu in de context van diocesane synodes is, voor bisschoppen met hun priesters en volk, of onder de bisschoppen zelf tijdens bisschoppenconferenties.”

bron: la Croix International

beeld: © vatican media://www.rkkerkmeppel.nl/images/overleg.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *