Egbert Modderman schildert onze kwetsbaarheid

door PETER VAN DAEL SJ   – 

De jonge Nederlandse kunstenaar Egbert Modderman won een prestigieuze, internationale kunstprijs. Met een Bijbels kunstwerk. Zijn directe en realistische portretten doen denken aan Caravaggio en Rembrandt.

Dat van de 2000 inzendingen voor een jaarlijkse wedstrijd jouw schilderij wordt gekozen: dat overkwam de jonge kunstenaar Egbert Modderman. In 2020 kreeg hij voor zijn werk Rusteloos de BP Young Artist Award van de National Portrait Gallery in Londen. 

Rusteloos

We zien een liggende oude man met een zwarte baard. De schilder wilde de Bijbelse Eli weergeven, die de slaap niet kan vatten vanwege het wangedrag van zijn twee zonen (1 Samuel 2). Hij vroeg een stratenmaker, die hij toevallig aan het werk zag en die een karakteristieke baardige kop had, of deze wilde poseren. Deze werkwijze is typerend voor de winnaar van de Award.

Uit hun blikken spreken hoopvolle vastberadenheid en twijfel.

Egbert Modderman werd geboren in 1989 in Heerenveen, groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt gezin, werd opgeleid tot binnenhuisarchitect, maar merkte dat het hem niet aantrok om in die richting verder werkzaam te zijn. Daarna legde hij zich toe op het tekenen naar model. In 2015 schilderde hij een Sint-Martinus voor de Martinikerk in Groningen. Het jaar daarop volgde een solo-expositie in de kerk.

Sint-Martinus

lees het volledige artikel en bekijk nog meer afbeeldingen op igniswebmagzine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *