Nieuwe encycliek van paus Franciscus op komst?

Binnenkort is de derde encycliek van paus Franciscus te verwachten. Een Italiaanse bisschop heeft tussen neus en lippen door de komst van die encycliek aangekondigd en gaf ook een kijk op de inhoud. De pauselijke brief zou het onderwerp van menselijke broederschap hebben.

Dit alles volgens de bisschop van Rieti, Domenico Pompili, afgelopen woensdag in een toespraak ter gelegenheid van jubileumvieringen van de franciscanen. 
Het Vaticaan heeft de aankondiging nog niet bevestigd. De encycliek zou kunnen verschijnen in de aanloop naar het economische congres over duurzaamheid “The Economy of Francesco” in Assisi in november. 4 oktober, de feestdag van Franz van Assisi, zou daarom denkbaar zijn. Deze heilige wordt geassocieerd met respect voor de schepping en interreligieuze dialoog. Ook de viering van het 75jarig bestaan van Verenigde Naties zou een geschikte gelegenheid zijn.

Als sociale encycliek zou het geschrift volgens verschillende mediaberichten kunnen gaan over de wereld na de Covid-pandemie, de integriteit van de schepping en vrede en coëxistentie tussen verschillende religies . Dat blijkt ook uit een interview met kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin, dat afgelopen donderdag werd gepubliceerc. In dat gesprek in het tijdschrift van de Italiaanse economische en sociale denktank Riparte L’Italia, benadrukt Parolin dat de pandemie “zowel onze onderlinge afhankelijkheid als onze gedeelde zwakheid en kwetsbaarheid aan het licht bracht”. Dergelijke wederzijdse afhankelijkheden kwamen ook aan de orde in eerdere sociale encyclieken en staan centraal in het denken van paus Franciscus.

Derde encycliek van paus Franciscus

De coronacrisis overwinnen kan alleen samen: “We worden vandaag geconfronteerd met een technologische, sociale en politieke onderlinge afhankelijkheid die dringend een ethiek van solidariteit vereist”, aldus de kardinaal. Parolin verwees naar het concept van “Ubuntu” , afgeleid van de Bantu-talen , wat vertaald kan worden als “menselijkheid” of “gezond verstand”: “Ik ben wat ik ben, vanwege wat we allemaal zijn”, legde hij uit.

Als de media gelijk hebben, zou de encycliek de derde zijn in de ambtstermijn van paus Franciscus. In 2013, aan het begin van zijn pontificaat, publiceerde hij “Lumen fidei” over het geloof. Zijn inaugurele encycliek is te danken aan het voorbereidende werk van zijn voorganger paus Benedictus XVI. ook wel “leerbrief van de vier handen” genoemd . In 2015 werd de “Laudato si ‘” gepubliceerd, met als ondertitel “Zorg voor het gemeenschappelijke huis”. Het ging daarin over milieu- en klimaatbescherming, sociale rechtvaardigheid en creatieve verantwoordelijkheid. 

bron: katholisch.de

beeld: © https://pxhere.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *