Op naar een wereld met drinkbare rivieren

de 22e Stoutenburglezing door Li An Phoa:
Zondag 4 oktober, 14:30 uur
Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort


De Volkskrant omschreef haar als “vrouwelijke Indiana Jones” en “wetenschapper in het wild”, Dagblad Trouw zette haar op plek 19 van de Duurzame Top 100, en NPO2 zond afgelopen voorjaar een documentaire over haar werk uit. Li An Phoa (1980), ecologe, filosofe en bedrijfskundige, is een originele denker en een avontuurlijke doener. Ze doceert op de Nyenrode Business Universiteit, ze werkt samen met burgemeesters, ministeries en waterschappen en haar impact strekt zich uit tot in de boardroom van multinationals.

De bron van Li Ans werk ligt in Canada, waar ze in 2005 vier weken over de rivier de Rupert kanode en tijd doorbracht met inheemse Cree en Inuit. Tijdens die kanotocht dronk ze direct uit de rivier, van bron tot monding. Daar drong het tot haar door dat alle rivieren ter wereld ooit zo schoon waren dat mensen en dieren eruit konden drinken. Wanneer ze drie jaar later in het gebied terugkeert is de rivier niet langer drinkbaar: de komst van een waterkrachtcentrale en industrie heeft geleid tot kwikvergiftiging.

De rivier, beseft Li An dan, is een spiegel van de gezondheid van een samenleving als geheel. Sindsdien zet Li An zich met haar organisatie Drinkable Rivers in voor een wereld met drinkbare rivieren.
Zo liep ze duizend kilometer langs de Maas van de bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee om met iedereen die ze onderweg tegen kwam in gesprek te gaan over haar droom van een drinkbare Maas.

LET OP: vanwege het beperkte aantal deelnemers is opgave vooraf
noodzakelijk via s.staps@gmail.com. Meld je uiterlijk 30 september aan.
Geef daarbij aan of je aanwezig wilt zijn of dat je de lezing via een live stream wilt volgen als dat mogelijk is. Deelname is pas mogelijk na ontvangst van een bevestiging.


De Stoutenburglezing is van 1998 tot en met 2016 jaarlijks georganiseerd vanuit het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg. Een inspirerende spreker reflecteerde daarbij vanuit de eigen discipline op Franciscaanse waarden. In 2017 kwam dit project ten einde en kwam de Stoutenburglezing te vervallen.
Gezien het inspirerende karakter van deze lezingen en de grote behoefte aan méér, was er geen alternatief: de draad móest weer opgepakt worden. We zijn blij dat het Groene Huis hiervoor sinds 2018 gastvrij onderdak
biedt. Eerdere lezingen werden onder meer verzorgd door Hans Achterhuis, Herman Wijffels, Marianne Thieme, Jacomijn Pluimers en Danielle Hirsch.

beeld: © Foto Henk Ganzeboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *