Respecteer de hulpbronnen van de planeet

gebedsverzoek van de paus |

In september roept Francis op tot gebed voor de schepping en tot concrete actie om het milieu te beschermen. In niet mis te verstane woorden spreekt hij bedrijven aan die winst maken ten koste van het milieu en de hulpbronnen van andere landen exploiteren. Dergelijk gedrag is “schandalig”, zei Francis. Hij spreekt ook van “ecologische schuld”.

Op 1 september viert de katholieke kerk de Werelddag van de schepping de start van de maand van de schepping.. In lijn hiermee richt het maandelijkse gebedsverzoek van de paus zich op het milieu. In de video van één minuut die het Vaticaan vandaag heeft uitgebracht, zegt de paus:
“We putten de hulpbronnen van onze planeet uit. We persen ze uit als een sinaasappel.” Hij hekelt het handelen van egoïstische en hebzuchtige bedrijven: “Landen en bedrijven uit het noorden zijn rijk geworden door de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van het zuiden, dat heeft geleid tot een ‘ecologische schuld’. Wie gaat deze schuld betalen? ”Vraagt ​​Franciscus.

bekijk deze video (u kunt ondertiteling inschakelen)

“Wie zal deze schuld betalen?”

Er worden beelden getoond van brandende, gekapte bossen, rokende fabrieksschoorstenen, vervuilde rivieren in woonwijken.
” Nee tegen het plunderen, ja tegen delen”

De ‘ecologische schuld’ wordt nog groter, ‘als multinationals in het buitenland doen wat ze in eigen land niet mogen doen. Het is monsterlijk ”, vervolgt Franciscus. Maar de paus houdt niet alleen bedrijven verantwoordelijk. Iedereen wordt opgeroepen om op te komen voor de schepping, namelijk:

De tijd raakt op

“Vandaag, niet morgen: vandaag moeten we de verantwoordelijkheid nemen voor de schepping.”

De video laat zien hoe dit er in de praktijk uit kan zien: een zakenman klopt aan bij een zwarte arbeider en een inheemse vrouw met een plan voor duurzame ontwikkeling. Alle drie gaan dan aan een tafel zitten. De oproep van de paus:

“Laten we bidden dat de hulpbronnen van onze planeet niet zullen worden geplunderd maar op een eerlijke en respectvolle manier zullen worden gedeeld. Nee tegen plunderen, ja tegen delen. “

Overigens had Franciscus afgelopen woensdag een vergelijkbare verklaring afgelegd tijdens de wekelijkse audiëntie. “Alleen als we wat we hebben met anderen delen, kunnen we echt hoop wekken en een meer gezonde en rechtvaardigere wereld opbouwen, benadrukte paus Franciscus. Hij nam dit onderwerp weer op in zijn maandelijkse gebedsverzoek.

achtergrond

De video van de paus of het gebedsverzoek is een project van   het Pope’s Worldwide Prayer Network . In korte video’s presenteert paus Franciscus zijn maandelijkse gebedsverzoeken, die gaan over de uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd en de missie van de kerk.

Elke maand verspreidt het gebedsnetwerk, ondersteund door de jezuïetenorde, twee gebedsverzoeken. De eerste zorg betreft een algemene gebedszorg van de paus, de tweede een missionaire zorg. Sinds januari 2016 worden er maandelijks video’s gepubliceerd via het apostolaat van het gebed, waarin de paus zelf enkele gedachten geeft over de zorgen. De respectievelijke intenties worden  verspreid op de homepage en het  YouTube-kanaal van Radio Vatican, evenals via Facebook, Twitter en Instagram.

Het gebedsnetwerk heeft meer dan 35 miljoen katholieken in 98 landen. Het werd opgericht in 1844 onder de naam “Apostolaat van het gebed”. Paus Franciscus heeft in 2019 het wereldwijde apostolaat van gebed ingesteld als een “pauselijk werk”. De huidige leider is de Franse jezuïet Frederic Fornos.

De pauselijke video is een initiatief met een wereldwijd bereik: het wordt in 13 talen gepubliceerd; Vietnamees, Pools, Swahili en Kinyarwanda zijn onlangs toegevoegd. In 2019 werden de video’s door meer dan twaalf miljoen mensen bekeken.

(pm – sst)

bron en beeld: Vatican News en Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *