Vaticaan steunt vervolgde abdis

Kardinaal Michael Czerny, de pauselijke vertegenwoordiger voor vluchtelingenzaken, heeft onlangs zijn steun uitgesproken voor een abdis die in Duitsland terecht staat voor de opvang van ‘illegale’ vreemdelingen.

De betreffende abdis is moeder Mechthild Thurmer van het benedictinessenklooster Abtei Maria Frieden in de Beierse gemeente Zapfendorf. Zij verklaarde bereid te zijn naar de gevangenis te gaan, als sanctie voor haar beleid van “benedictijnse gastvrijheid”, betoond aan een dertigtal asielzoekers. Volgens Czerny staat deze moniale in “een lange traditie van christenen die hun geloof beleven tot de uiterste consequentie daarvan”.

De kardinaal sprak een webinar toe, georganiseerd door weekblad The Tablet, op de Werelddag tegen de Mensenhandel op 30 juli. Michael Czerny, jezuïet en zoon van ouders die door de nazi’s vervolgd werden, maakt zich sterk voor “het overwinnen van de onverschilligheid jegens migranten en vluchtelingen”. Op de vraag hoe ver de mensen in de kerk moeten gaan en of ze bereid zijn het risico te nemen dat de Duitse abdis neemt, antwoordde de kardinaal: “God zegene haar!” Hij voegde eraan toe dat er geen reden is om de christelijke traditie van opvang van vreemdelingen in nood te weerleggen of te verbreken.

De 62-jarige abdis weigert een boete te betalen als straf voor “medeplichtigheid aan illegaal verblijf”. Moeder Mechthild verdedigde zich met de woorden: “Ik handelde uit een christelijke geest; concrete hulp bieden aan een persoon in nood kan geen misdrijf zijn.

bron: the tablet/kna – pr/kro

beeld: © kirche und leben.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *