Bisdom in een buitenwijk van Parijs houdt een synode

Bisschop Michel Pansard van Evry-Corbeil-Essonnes lanceert de diocesane synode. (Foto: ADECE) 

Het bisdom Evry, net ten zuiden van de Franse hoofdstad, heeft afgelopen zondag officieel een nieuwe synode gelanceerd.

Paus Franciscus heeft van synodaliteit een sleutelelement gemaakt in zijn visie voor het vernieuwen van de pastorale zorg en het besluitvormings-proces van de Kerk. Toch aarzelden de meeste lokale bisschoppen over de hele wereld om synodes in hun eigen bisdom te openen. Er zijn echter uitzonderingen. Bisschop Michel Pansard van Evry-Corbeil-Essonnes , is daar een voorbeeld van. Hij staat aan het hoofd van een bisdom van ongeveer 900.000 katholieken in de zuidelijke buitenwijken van Parijs. Op 4 oktober maakte hij bekend dat een diocesane synode van start gaat, die een periode van twee jaar zal beslaan.

In een interview met La Croix vertelde de bisschop dat hij hoopt dat de katholieken van het bisdom – of ze nu elke zondag hun geloof praktiseren of niet – zullen meedoen aan het synodale proces om te ontdekken hoe de leden van de kerk het beter kunnen doen, zorg voor elkaar, hun gemeenschappen en de natuurlijke wereld om ons heen.

“De eerste fase, die duurt tot april 2021, bestaat in het te luisteren naar wat uit het “Volk van God” komt.
Alle katholieken, of ze nu praktiseren of niet, worden uitgenodigd om deel te nemen en samen na te denken over hun hoop. We nodigen mensen uit om over het evangelie te mediteren, uitgaande van getuigenissen van hoe God voor ons heeft gezorgd, om onszelf af te vragen hoe we voor de armen kunnen zorgen, hoe we voor de schepping moeten zorgen en hoe we voor gemeenschappen moeten zorgen.
En ik vermoed dat we, gezien de sociale, economische en culturele diversiteit van het bisdom, zeer gevarieerde en verhelderende feedback zullen krijgen.
Daarna vindt de eerste synodale vergadering plaats in oktober 2021.
De tweede is in februari 2022.”

bron: La Croix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *