Paus Franciscus en Ursula von der Leyen nemen deel aan de interreligieuze samenkomst voor de Vrede in Rome (update live stream)

Op dinsdag 20 oktober was Rome de ‘hoofdstad van de vrede’ met de internationale ontmoeting ‘Niemand redt zichzelf. Vrede en broederschap’, de vierendertigste bijeenkomst georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio in de ‘geest van Assisi’ na de historische dag die Johannes Paulus II organiseerde in 1986.

Het evenement, dat plaatsvindt vanaf 16u, brengt de grote wereldreligies samen met gezaghebbende vertegenwoordigers. Op een moeilijk moment in de geschiedenis als gevolg van de pandemie, maar ook vanwege oude en nieuwe oorlogen die aan de gang zijn – zoals de oorlog in Syrië die al tien jaar duurt of de meest recente in Nagorno-Karabach – komt vanuit het hart van Europa een plechtig moment van bezinning, gebed en ontmoeting voor de wereld. Een bericht van hoop voor de toekomst in de naam van het grootste goed: de Vrede.

Na de gebeden van de verschillende religies op hun eigen plaats (de christenen in de basiliek van Aracoeli in aanwezigheid van Paus Franciscus, oecumenisch patriarch Bartholomeus I en leiders van verschillende orthodoxe en protestantse kerken). Om 17u15 komen de religieuze leiders samen op Piazza del Campidoglio voor de slotceremonie. Na de komst van de president van Italië, Sergio Mattarella, nemen de stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, Andrea Riccardi en, met een videoboodschap, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen het woord.

Vervolgens zijn er toespraken van de religieuze leiders en vertegenwoordigers: de patriarch van Constantinopel Bartholomeüs I, opperrabbijn van Frankrijk Haim Korsia, secretaris-generaal van het Hoog Comité voor Menselijke Broederschap (Islam) Mohamed Abdelsalam Abdellatif, boeddhist Shoten Minegishi en tot slot Paus Franciscus.

Daarna volgt een minuut stilte om de slachtoffers van de pandemie en van alle oorlogen te herdenken, en de lezing van het appel voor de vrede 2020, dat door een groep kinderen wordt overhandigd aan de ambassadeurs en vertegenwoordigers van de internationale en nationale politiek (met onder anderen de Italiaanse ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken Luciana Lamorgese en Luigi Di Maio).

Tot slot zal paus Franciscus samen met alle religieuze leiders kaarsen voor de vrede ontsteken.
 
Vanwege de anti-Covid maatregelen kan enkel een beperkt aantal personen deelnemen aan het evenement, maar dankzij de website is het mogelijk de ontmoeting via live streaming vanuit de hele wereld te volgen in het Engels, Italiaans, Frans, Spaans, Portugees, Duits en Japans.

bron: Sant’ Egidio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *