Wonen met mensen met dementie (update)

‘Er gebeuren hier zoveel mooie dingen’

Hij neemt mensen met dementie mee naar de Mac voor een milkshake, het strand of hun oude werkplek. Hij organiseert silent disco’s in verpleeghuizen, een actie die premier Mark Rutte ‘simpelweg briljant’ noemde. Toch had Teun Toebes (21) één wens: wonen in een verpleeghuis, mét mensen met dementie. Die wens kwam uit.

door Josselin Gordijn in het Algemeen Dagblad

Teun, 21, student Humanistiek en vers afgestudeerd als verpleegkundige, ruilde een maand geleden zijn thuis in het Brabantse Best in voor woonzorgcentrum Voorhoeve in Utrecht. Daar woont hij met in totaal achttien mensen met dementie, verdeeld over drie woningen. Hij deelt de woonkamer, badkamer en tuin, eet met hen, chillt met hen, gaat erop uit met hen. Gewoon, zoals huisgenoten dat doen.

„Hier is de badkamer, die deel ik met mijn vijf huisgenoten”. Teun opent een deur met daarachter een ruime badkamer. Links: een wastafel en douche, rechts: een tillift, een postoel. „Aan het eind van de gang is mijn eigen kamer”. Teuns krullen dansen om zijn hoofd als hij met grote passen door de brede gang naar zijn kamer loopt. „Ik ga hier ook gewoon in onderbroek naar het toilet, hoor. Dat doen mijn huisgenoten ook.”

Gelijken

Wie denkt in een onderzoek of film beland te zijn, heeft het mis. Teun heeft ‘slechts’ een missie: hij wil sámen met mensen met dementie wonen. Als gelijken. Volgens hem is er nog een wereld te winnen in de manier waarop naar mensen met dementie gekeken wordt. Daar kwam hij achter toen hij als 18-jarige zijn opleiding Verpleegkunde begon. Hij zag zichzelf werken als ambulanceverpleegkundige; dat is snel, stoer en sexy werk. Maar daarvoor moest hij wel een verplichte stage lopen in een verpleeghuis, en dat zag hij zichzelf dan weer niet doen. „Ik kaartte bij mijn studieloopbaanbegeleider aan dat ik dat niet zag zitten, voerde er gesprekken over met mijn moeder. Zij zei: doe nou maar gewoon, zet even door.”

Lees het volledige artikel op het Algemeen Dagblad

Intussen is bekend geworden dat Teun Toebes de Young Talent Award – heeft gewonnen. Bekijk de video die hij maakte vanuit het verzorgingshuis

verwante initiatieven:

lees ook over de Stichting De Ark

lees over de Thomashuizen, een voorbeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *