KRO-NCRV en NPO Radio lanceren Messiah, de Podcast

Vanwege corona zijn dit kerstseizoen vele uitvoeringen van het oratorium Messiah van Georg Friedrich Händel afgelast. Om toch te kunnen genieten van dit wereldberoemde werk uit 1741, maken radiopresentator Lex Bohlmeijer (KRO-NCRV) en musicus Johannes Leertouwer een vierdelige podcastserie over dit meesterwerk. Elke adventszondag verschijnt een nieuwe aflevering, te beginnen op 29 november.

NPO Radio 4 Podcasts

Händels Messiah gaat over het leven, het sterven en de verrijzenis van Jezus de Messias. Het is een van de meest uitgevoerde werken uit de muziekgeschiedenis. Dirigent en violist Johannes Leertouwer probeert in de podcast antwoord te vinden op vragen als: Wat maakt dit groots opgezette oratorium zo geliefd, bij luisteraars overal ter wereld? Hoe slaagde Händel erin vreugde en wanhoop, duisternis en licht, zonde en vergeving uit te drukken in haast goddelijke muziek?

Leertouwer onderwerpt de Messiah met zijn viool aan een diepgaande analyse. Hij wijst de luisteraar op tal van fijnzinnige details. Zo noemt hij het bekende koorwerk Unto us a child is born een “sexy stukje, waar mannen en vrouwen over elkaar heen buitelen, want een kind krijg je niet alleen.” Maar ook de grote lijn verliest hij niet uit het oog. “Dit stuk zegt ook iets over het hier en nu. Over de behoefte aan reiniging. Weg met alle flauwekul!”

Leertouwer voert het oratorium al jaren uit met zijn eigen orkest De Nieuwe Philharmonie. Dat maakt hem de kenner bij uitstek: hij is vertrouwd met elke noot van het werk.

Messiah, de podcast is hier te vinden en op de andere bekende podcastplatforms.

bron: kro-ncrv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *