Nijmegen restaureert schilderingen in Nicolaaskapel (Valkhof)

De gemeente Nijmegen laat de muurschilderingen in de Sint-Nicolaaskapel restaureren. Daarbij komen schilderingen uit de tijd van keizer Karel V aan de oppervlakte, aldus de gemeente. De schilderingen dateren van 1543 en zijn aangebracht om de komst van de Roomse keizer naar Nijmegen te vieren.

De Nicolaas- of Valkhofkapel werd gebouwd rond 1030 en maakte deel uit van de palts die Karel de Grote op de heuvel had gebouwd. De kapel heeft een relatie met de Byzantijnse prinses Theophanu, de vrouw van keizer Otto II. Zij kwam uit Constantinopel en was een groot vereerster van de heilige bisschop Nicolaas van Myra.
De Valkhofburcht werd in 1796 gesloopt, maar het Nijmeegse stadsbestuur wist de Nicolaaskapel te redden. Het gebouw is nu een rijksmonument en wordt nog steeds als kapel gebruikt.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed begeleidt de restauratie van de eeuwenoude plantmotieven en fantasiebloemen, die verstopt zitten onder nieuwere verflagen. Voor het karwei, dat tot in de zomer van 2021 gaat duren, is de Stichting Restauratie Atelier Limburg uit Maastricht ingehuurd. Deze stichting heeft in het verleden ook onder andere gewerkt aan schilderingen in het Rijksmuseum. Voor de restauratie in Nijmegen is 200.000 euro uitgetrokken.

bron: kro-ncrv/katholiek

beeld: tripadvisers, reconstructie Valkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *