Primeur in kerststal St.Jan van Den Bosch

Over enkele weken wordt de nieuwe kerststal in de kathedrale basiliek van Sint-Jan geopend. Het publiek zal dan iets waarnemen wat nooit eerder te zien is geweest: een van de figuranten in de beeldengroep draagt een mondneuskapje.

“Het is niet lukraak gekozen”, zegt plebaan Vincent Blom vandaag tegenover Omroep Brabant. De drager van het mondkapje is een herbergier in Bethlehem, een bewuste keuze om de horeca een hart onder de riem te steken. “Als in de horeca mondkapjes verplicht zijn, dan ook in de herberg van Bethlehem”, vertelt de priester.

Dit geeft echt een gevoel van samen.

Helga Gerritzen, woordvoerster van de Bossche horeca, is overdonderd door het gebaar van Blom. “Ik vind het superleuk, oprecht heel mooi.”

“Dit geeft echt een gevoel van samen”, zegt ze. “Met dit gebaar wordt een signaal gegeven dat de Sint-Jan, de icoon van de stad, midden in de samenleving staat. Daar mogen sommigen een voorbeeld aannemen. Echt fantastisch en een superleuk gebaar.”

De kerststal in de Bossche kathedraal, die jaarlijks zo’n tachtigduizend bezoekers trekt, zal – corona of geen corona – hoe dan ook opengaan. Als de geplande opening op 4 december niet door kan gaan vanwege de coronacijfers of de maatregelen, dan blijft de kerststal gewoon staan. “Desnoods laten we hem staan tot de Pasen”, zegt plebaan Blom tegen Omroep Brabant. “Dan maar een paasstal, maar hij zal voor iedereen te bezoeken zijn.”

bron: KRO-NCRV/katholiek
beeld: © https://indebuurt.nl/denbosch/wp-content/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *