Te Romeins voor Nederland, te Nederlands voor Rome

BiografieKardinaal Willebrands verschenen

door Stijn Fens in Trouw |

Buiten Nederland wordt kardinaal Jo Willebrands gezien als een grootheid in de oecumene, in eigen land blijft de erkenning uit. Nu is er zijn levensverhaal. 

Karim Schelkens vindt het ook wel ironisch dat juist hij, een Belgische kerkhistoricus, het levensverhaal van de oer-Nederlandse kardinaal Jo Willebrands heeft geschreven. “Maar steeds meer Vlamingen wagen zich aan jullie geschiedenis”, zegt hij……

Acht jaar werkte Schelkens, die doceert aan Tilburg University, aan de biografie van Willebrands die leefde van 1909 tot 2006. Het resultaat is een doorwrocht, goed gedocumenteerd boek over een bijzonder leven dat raakt aan de grote scharniermomenten van de twintigste eeuw. De Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de Cubacrisis en de val van de Muur komen allemaal voorbij in een biografie die bij vlagen leest als een spionageroman.

Een jongen uit een klein dorp in West-Friesland wordt priester, gaat studeren in het verre Rome, wordt bisschop en later kardinaal. Zijn naam wordt zelfs genoemd als mogelijke paus en decennialang is hij het gezicht van het Vaticaan als het gaat om de oecumene. Hij wordt wereldwijd bestudeerd, maar zijn landgenoten, ook de katholieken, hebben het belang van Jo Willebrands uit Bovenkarspel voor de kerkgeschiedenis nooit echt ingezien. “Nederlanders herinneren zich hem vooral als de aartsbisschop van Utrecht die gefaald heeft om de verdeeldheid in de Nederlandse katholieke kerk op te lossen. Zijn verdienste op mondiaal vlak blijft een blinde vlek in eigen land.”…..

lees het volledige artikel in het Dagblad Trouw

Karim Schelkens, Johannes Willebrands (1909-2006), Een leven in gesprek. Boom uitgevers, 640 blz., € 39,90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *