Limburgse kerkklokken luiden avondklok in

De klokken van de Sint-Pancratiuskerk in Heerlen en van de Sint-Servaasbasiliek en andere kerken in Maastricht fungeren weer als avondklok, meldt de regionale omroep L1.

Met de invoering van de avondklok door de Nederlandse regering heeft het luiden van de kerkelijke avondklok een nieuwe invulling gekregen.

Het initiatief daartoe heeft pastoor-deken Hans Bouman van Heerlen genomen. Deze priester kent de avondkloktraditie uit zijn geboortestad Zutphen, waar elke avond de zogeheten ‘poortersklokje’ luidt. “Poortersklokjes luidden in middeleeuwse steden om de inwoners op te roepen binnen de muren te gaan voordat de poorten werden gesloten” legt Bouman tegenover L1 uit.

In heel Nederland ging vorige week ter indamming van SARS-CoV-2 en zijn varianten, een avondklok in. Dat betekent dat alle burgers, met uitzondering van mensen met een officiële verklaring van vrijstelling, tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen moeten blijven. De bepaling duurt vooralsnog tot 10 februari.

In Heerlen kondigt elke avond om 20.45 uur het kleinste klokje van de Sint-Pancratiuskerk de avondklok aan. Ook de Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof in de Maastrichtse binnenstad en de kerken van Maastricht-West doen mee. 

“Vanouds omlijsten de kerkklokken lief en leed. Daarmee versterken we de band met elkaar”, zegt deken Bouman.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: © tsa-delden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *