Paus wil deelname van leken aan kerkvergadering in Latijns-Amerika

Paus met deelnemers Amazone-synode

“Kerk zonder uitsluiting”

Niet alleen de “elite” zou moeten samenkomen: er zou volgens paus Franciscus een katholieke kerkvergadering voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied moeten plaatsvinden, met brede deelname van katholieke leken.

De deelnemers zouden niet alleen een “elite” moeten zijn, zei de paus in een videoboodschap voor het openingsevenement op zondag in Mexico City. De bijeenkomst moet een teken zijn van een “kerk zonder uitsluiting”.

De Latijns-amerikaanse kerkvergadering staat gepland voor 21-28 november in Mexico. Haar motto is: “We zijn allemaal missionaire leerlingen onderweg”. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Latijns-Amerikaanse Bisschoppenraad (CELAM).

Een eerste

Deze kerkvergadering is een primeur, benadrukte de paus in zijn boodschap aan de voorzitter van CELAM, de Peruaanse aartsbisschop Miguel Cabrejos Vidarte. In tegenstelling tot de bijeenkomsten van de Latijns-Amerikaanse bisschoppen, zoals de laatste in Aparecida in 2007, is “het hele volk van God onderweg” geroepen om samen de wil van God voor de Kerk te zoeken.

De gelovigen als geheel zijn “onfeilbaar” in geloofskwesties, zei Franciscus, verwijzend naar de leer van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Het is belangrijk om in gebed naar Christus te luisteren.

“Synodale weg”

De ‘synodale manier’ van voorbereiding, zoals het wordt genoemd in het CELAM-programma, werd geopend met een mis in de bedevaartsbasiliek van Guadalupe en met berichten van CELAM-president Cabrejos, de voorzitter van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Walmor Oliveira de Azevedo, en de voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika, kardinaal Marc Ouellet.

bron: Domradio.de

bron: ©https://briefvanderomeinen.files.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *