Terug naar de plaats waar Jezus werd gedoopt

Qasr al-Yahud, klooster bij de doopplaats van Jezus, september 2020 |

Morgen viert de kerk de liturgie van de doop van de Heer.
De Franciscanen aan wie de zorg voor de heilige plaatsen in Israël is toevertrouwd (Custodie), kunnen op deze zondag na lange tijd weer het feest van de doop van de Heer vieren aan de oevers van de Jordaan, op de plaats waar, volgens de traditie, Jezus door Johannes de Doper werd gedoopt.

door Christine Seuss en Amedeo Lomonaco – Vaticaanstad

Deze plaats ligt aan de oever van de Jordaan, ten oosten van Jericho. De Franciscanen organiseerden minstens sinds minstens 1641 een jaarlijkse bedevaart naar deze plaats die bekend staat als Qasr al-Ya,hud (rots / kasteel van de Joden). Maar met de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd het 55 hectare grote gebied op de Westelijke Jordaanoever gesloten militair gebied, niet langer toegankelijk voor pelgrims en toeristen. 
In 2000, bij gelegenheid van de pelgrimstocht van paus Johannes Paulus II naar het Heilige Land, werd een nauwe toegang tot de doopplaats gecreëerd, maar deze werd na de eerste Intifada weer gesloten. 

De afgelopen jaren is er intensief opruimingswerk verricht in het hele gebied van Qasr al-Yahud . Minstens 4.000 mijnen zijn verwijderd met goedkeuring van de Israëlische en Palestijnse autoriteiten. De Britse humanitaire hulporganisatie “Halo Trust”, die gespecialiseerd is in dit soort operaties, voltooide de opruimingswerkzaamheden. En na meer dan 50 jaar is de kerk van St. Johannes de Doper weer overgedragen aan de Franciscanen. 

Een dag van vreugde en feest

Het feest van de doop van de Heer zal dit jaar bijzonder intens gevierd worden op deze historische plek. De vieringen beginnen zondag vanaf 9.00 uur onder leiding van de Custodie over het Heilige Land, maar vanwege de coronapandemie kunnen slechts enkele tientallen mensen aanwezig zijn. Na aankomst op de oevers van de Jordaan, de processie en de heilige mis, is ook een bedevaart naar de berg van verleiding gepland. 

De franciscanen hebben 54 jaar op dit moment moeten wachten, nu is het zover. De Franciscaan Ibrahim Faltas van de Custodie is er zeker van dat het een heel speciale dag zal worden:
“Het wordt een geweldige dag voor ons! Een historische dag voor de franciscanen die de heilige plaatsen nooit zijn vergeten, ook al zijn ze er kwijtgeraakt door oorlog of om andere redenen. 

In de nasleep van de oorlog van 1967 verloren de franciscanen het klooster dat daar in 1920 werd gebouwd. Nu, 54 jaar vieren we hier een historische dag. ”Op zondag (10 januari) om 10 uur begint de heilige mis.  Vanwege de pandemie zullen echter maar een paar gelovigen deelnemen, waaronder de apostolische nuntius in Jeruzalem en diplomatieke vertegenwoordigers uit Italië, Spanje, België en Frankrijk, evenals de franciscanen zelf, legt broeder Faltas uit. 

Maar de franciscaan ziet in de gebeurtenissen ook relevantie voor het hele Midden-Oosten: “Voor het Midden-Oosten betekent deze terugkeer dat we de hoop nooit mogen verliezen. Niemand had gedacht dat dit klooster weer onder onze hoede zou kunnen komen. We koesteren altijd de hoop, het vertrouwen dat alles weer normaal kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat we vrede zullen ervaren in het Heilige Land … “

Bron: Vatican News

Beeld: © https://www.vaticannews.va

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *