Corona en veiligheid beheersen voorbereiding pausreis naar Irak

–  door Frans Wijnands, correspondent Rome  –

Natuurlijk worden er voor elke reis van de paus naar welk land of stad dan ook serieuze veiligheidsmaatregelen getroffen. Dus zeker voor de reis van paus Franciscus naar Irak, van 5 tot 8 maart; vier volle dagen. Irak is een politiek minder stabiel land, al heerst er momenteel voldoende rust om een reis daarheen te organiseren. De paus bezoekt het geboorteland van Abraham om er troost en bemoediging te brengen en dat is geen exclusieve boodschap voor het handjevol christenen in Irak, maar voor alle inwoners Irakezen, ongeacht hun religie.

Het is voor Franciscus zijn eerste buitenlandse reis sinds in december 2019 de coronacrisis uitbrak. En hij reist nu uitgerekend naar een land waar het virus venijnig hardnekkig aanwezig blijft. Enkele weken geleden is er een nieuwe coronagolf over het land gespoeld. Nu al, maar ook tijdens het pausbezoek, geldt in grote delen van het land een strenge lock-down. Dat geeft organisatorisch extra kopzorgen, zowel voor het Vaticaan, als voor de Iraakse overheid.

De prefect van de (Vaticaanse) Congregatie voor de Oosterse Kerken, kardinaal Leonardi Sandri, herinnert aan de vooravond van het bezoek nog eens aan de deplorabele situatie van de christenen in de regio. ‘In de jaren van oorlogsgeweld zijn bisschoppen en priesters als ware herders bij hun kleiner wordende kudde gebleven’. Veel christenen zijn verjaagd of uit voorzorg gevlucht. Van de bijna 40 miljoen Irakezen is 96% islamitisch. Christenen zijn een mini-minderheid en zijn hun leven nooit zeker. Er leven naar schatting tussen de 200.000 en 300.000 christenen in Irak, voornamelijk in de hoofdstad Bagdad en het noorden. De huidige Iraakse regering heeft de christenen met evenzoveel woorden opgeroepen in het land te blijven en gevluchte christenen gevraagd om terug te keren en samen met de moslimbevolking te werken aan de wederopbouw van het land. 

Volgens kardinaal Sandri onderneemt de paus ‘een reis voor de vrede en dialoog’. Vandaar dat er in het programma meerdere momenten zijn opgenomen waarin de paus gesprekken zal voeren met belangrijke islamitische geestelijke leiders, zoals de 90-jarige groot-ayatolla

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Ali_Sistani_edit1-772x1024.jpg

Ali al-Sistani die bekend staat als gematigd en bereid is tot gesprekken met andersgelovigen. Dat herinnert aan een eerdere ontmoeting met een andere geestelijke leider, de groot-imam (van Caïro) Ahmad Mohammad Al-Tayyeb met wie paus Franciscus in 2019 in Abu Dhabi een verklaring ondertekende waarin werd benadrukt dat alle mensen broeders en zusters zijn.  

De reis naar Irak is historisch omdat nooit eerder een paus het land bezocht. De paus zal meerdere heilige plaatsen bezoeken, met name in de vlakte van Nineve. Bij de tempel-ruïne in Ur, de geboortegrond van Abraham, zullen vertegenwoordigers van christelijke, islamitische en joodse geloofsgemeenschappen samen met de paus bidden voor vrede en een betere toekomst voor Irak. 

franswijnands@kpnmail.nl

Dit bericht wordt gelijktijdig gepubliceerd in het Friesch Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *