‘Geloof zit in Europa op een klapstoeltje’

De Franse wetenschapper Olivier Roy (71) krijgt bijna pretoogjes, als we via Skype contact hebben. Zijn leven lang werkte hij in en schreef over islamitische landen. Maar zijn jongste boek heet L’Europe est-elle chrétienne? De Nederlandse vertaling (Uitg. KokBoekencentrum) heeft er een woord aan toegevoegd: Is Europa nog christelijk? Decennia lang schreef de Franse politicoloog Olivier Roy over de islam. Nu beantwoordt hij de vraag of Europa (nog) christelijk is, met een hartgrondig ‘nee’.

‘In de lutherse staatskerk van Denemarken vertelt een van de predikanten elke week vanaf de kansel dat God niet bestaat. Hij wordt niet berispt en de overheid betaalt hem maandelijks een salaris. Ik vind dat bizar en tegenstrijdig, als ongelovige. Maar niet onbegrijpelijk, als wetenschappelijk onderzoeker.’

Hij maakt zich er niet druk over. Maar het gaat wel in tegen een van de prikkelende theses in het beknopte werk: volgens Roy heeft Europa en hebben de kerken ‘zichzelf geseculariseerd.’……

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *