Kardinaal Eijk ziet nog twee pandemieën

In zijn boodschap voor de Veertigdagentijd die vandaag begint, heeft kardinaal Willem Eijk gewezen op twee ‘pandemieën’ naast die van de pandemie van het coronavirus: eenzaamheid en massale geloofsafval.

De metropoliet-aartsbisschop van Utrecht maakt zich zorgen over een tweede ‘pandemie’ die in het kielzog van de coronaviruspandemie gaande is: de groeiende eenzaamheid. “Deze treft zowel ouderen als jongeren. Eenzaamheid doet niet aan leeftijdsdiscriminatie, alle generaties lijden onder het wegvallen van sociale contacten. Nu al doen veel gelovigen in onze parochies hun uiterste best om mensen nabij te zijn”.
Eijk roept in zijn ‘vastenbrief’ allen op elkaar nabij te blijven……

Anker losgelaten
“Naast de twee genoemde pandemieën zou ik ten slotte op nog een pandemie willen wijzen die in West-Europa al decennialang woekert: die van de massale geloofsafval. Hierdoor hebben de meeste West-Europeanen het veilige en vaste anker van hun ziel losgelaten”, aldus Eijk, die zinspeelt op het christelijke symbool van de hoop en uit de Hebreeënbrief citeert: ‘De hoop is het veilige en vaste anker van onze ziel. Zij dringt door binnen het heiligdom, waar Jezus voor ons als voorloper is binnengegaan …’ (Hebr. 6,19-20).

lees de volledige brief

bron: kro-ncrv.nl
beeld: © aartsbisdom utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *