Schandalen in de kerk hebben een functie, maar laten we hun werking niet overschatten

door Stijn Fens in Trouw

Vorige week vrijdag was priester Pierre Valkering te gast in de talkshow Op1. Hij was diezelfde dag uit de pastorie van de Amsterdamse Vredeskerk gezet omdat – in de woorden van presentator Paul de Leeuw “hij van God houdt maar ook van andere mannen. Dat mag, als je maar celibatair bent. Dat is hij niet dus: hup, korte metten en voor het zingen de pastorie uit.” Lachen hoor.

Het werd een chaotisch gesprek waarvan ik me afvraag wat de gemiddelde Op1-kijker – die al zoveel moet verwerken – er nu van opgestoken heeft. Zo liepen er allerlei zaken door elkaar. De gunfactor aan tafel lag duidelijk bij Valkering. Die rare katholieke kerk ook, die vaak zo hardvochtig met homo’s omgaat (zit wat in) had hem heel slecht behandeld. Met recht een schandaal. Hier zat niet minder dan een martelaar, in de seculiere zin van het woord. ….

lees de volledige column in Trouw

Schandalen hebben hun functie in de kerk (denk aan het misbruikdossier), maar laten we hun werking ook weer niet overschatten. Ik kan me niet voorstellen dat er na de uitzending van Op1 ook maar één priester in ons land heeft gedacht: misschien moet ik ook maar eens open kaart spelen.

Trouw-redacteur Stijn Fens volgt de katholieke kerk al decennia op de voet en schrijft columns over het geloof en zijn persoonlijk leven. Lees ze hier terug.

beeld: © twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *