Vrouw Secretaris Generaal van Duitse Bisschoppenconferentie

Voor het eerst wordt een vrouw secretaris-generaal van de Duitse bisschoppenconferentie (DBK). Beate Gilles werd dinsdag tijdens Algemene Vergadering (online) gekozen tot opvolger van de jezuïet pater Hans Langendörfer.

De 50-jarige theologe was het hoofd van de afdeling familie en jeugd in het bisdom Limburg. DBK-voorzitter Georg Bätzing, die al haar meerdere was geweest als Limburgse bisschop, prees mevrouw Gilles als “theologisch goed onderlegd, kerktrouw en Rijnlands katholiek-humoristisch”.

Gilles sprak over een “zeer ontroerend moment” op de online persconferentie. Ze wil “opkomen voor de toekomst van de Kerk.” Hoewel ze geen feministe is, is ze “een zelfverzekerde vrouw” – en, zoals ze onthulde, ook iemand die aan “duursport” doet.

“Je voelt duidelijk dat er behoefte is aan verandering”

“Wat mij hier te wachten staat, is een grote uitdaging. Het vertrouwen in de katholieke kerk wordt minder … Er is een algemeen verlangen naar verandering is. ”De synodale weg – zo heet het hervormingsproces van de katholieke kerk in Duitsland – is goed voor de kerk, zei Gilles, die in juli aan haar nieuwe taak zal beginnen.

De toekomstige algemeen secretaris van de bisschoppenconferentie wees er ook op dat de middelen van de katholieke kerk in Duitsland geleidelijk schaarser worden. “Het zal belangrijk zijn dat de focus ligt op waar de kerk voor is. …. Ik ben me ervan bewust dat er al veel processen gaande zijn. Dat betekent voor mij dat ik snel op de rijdende trein moet stappen.”

bron: Vatican News

beeld: © https://www.vaticannews.va/

U kunt via youtube de presentatie van de nieuwe secretaris generaal bekijken (tot 0:46)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *