Religieuzen vragen kabinet om coronacompensatie

De voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), Dom Bernardus Peeters OCSO, heeft op 19 februari een brief gestuurd aan Bas van ’t Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat, vanwege de ernstige financiële situatie bij een deel van de kloosters en abdijen in Nederland als gevolg van de coronacrisis. Daarin wordt het kabinet om economische steun gevraagd.

KNR-voorzitter Peeters, tevens abt van de trappistenabdij in Berkel-Enschot, geeft in deze brief aan dat er de afgelopen tijd onder de religieuzen veel coronadoden te betreuren waren. “Naast dit persoonlijke leed zijn er ernstige financiële problemen ontstaan bij een deel van onze leden zoals ook in verschillende sectoren in de samenleving waarvoor dan ook terecht compensatieregelingen zijn getroffen. Door de coronamaatregelen zijn gastenverblijven, abdijwinkels en proeflokalen gesloten maar ook andere activiteiten moesten worden afgelast. Doordat de werkzaamheden veelal door eigen broeders en zusters of vrijwilligers worden verricht komen de religieuze instituten niet in aanmerking voor de compensatieregelingen vanuit de overheid.”

Volgens de abt van Abdij Koningshoeven zijn de aangegeven activiteiten van levensbelang voor de kloosters. Hij vraagt de minister dan ook om een regeling die de “financiële pijn” kan verlichten.

bron: KNR – kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: © KNR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *