Nederlandse kerken hebben routekaart voor pandemie

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) heeft een routekaart gepubliceerd die de 29 aangesloten Nederlandse kerkgenootschappen kunnen gebruiken zolang Nederland nog te maken heeft met de coronapandemie.

Op de routekaart staat welke maatregelen zeer dringend aan kerkbesturen worden geadviseerd bij de vier verschillende fasen van besmetting zoals ook de overheid die hanteert: ‘waakzaam’ (oranje), ‘zorgelijk’ (rood), ‘ernstig’ (paars)en ‘zeer ernstig’ (donkerpaars).

Het CIO noemt de routekaart “een ernstig en weloverwogen advies”. Er is lang op gewacht. Sinds het uitbreken van de coronacrisis was er binnen de kerken veel verwarring over welke maatregelen zij moesten of konden nemen. Ook liep het beleid van diverse kerken nogal uiteen. “Door de golfbeweging in de Covid-besmettingen was telkens nieuwe afstemming met de kerkgenootschappen en de overheid nodig”, aldus het bestuur van het CIO.

Leden van het CIO

Volgens het CIO kan een kerk in de ernstigste besmettingsfase (zeer zorgelijk) hooguit dertig bezoekers binnen ontvangen. Die moeten vooraf een plekje reserveren en collecteren is niet toegestaan. Samen zingen wordt in die fase zeer dringend afgeraden. Gewoon zingen in de kerk is volgens de routekaart alleen in de fase ‘waakzaam’ mogelijk. Als de besmettingen oplopen mogen weinig mensen korte tijd zachtjes zingen. Het CIO kan ook centraal nog een verzwaring van de maatregelen afkondigen en dan gaan kerkbezoek en samen zingen helemaal niet door.

Het CIO gaat ervan uit dat alle kerken zich aan de algemene richtlijnen van het RIVM houden en dat zij zorgen dat erediensten ook online te volgen zijn. De routekaart is aangeboden aan demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus, die namens het kabinet het contact met de kerken onderhoudt.

download de routekaart

Lees meer in het Friesch Dagblad

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld:©https://cgk.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *