Ontevreden Duitse theologen

Vaticaanse verklaring mist theologische diepgang’ |

Na het nee van het Vaticaan tot de zegen van homoseksuele stellen groeit de onvrede onder Duitse theologen. Een actuele verklaring over dit onderwerp is inmiddels ondertekend door meer dan 200 bekende vertegenwoordigers van deze discipline.

De verklaring is opgesteld door een werkgroep van de Universiteit van Münster. Ondertekenaars zijn onder meer de dogmaticus Georg Essen van de Humboldt Universiteit Berlijn, de 92-jarige Peter Hünermann, Julia Knop en Gregor Maria Hoff, voorzitters van de Werkgroep Dogmatiek en Fundamentele Theologie, de Münster kerkhistoricus Hubert Wolf en de Erfurt liturgische wetenschapper Benedikt Kranemann.

De verklaring van het Vaticaan mist theologische diepgang, aldus de theologen. De tekst is te kenmerken als een “paternalistisch gebaar van superioriteit” en discrimineert homoseksuele mensen en hun levensstijl.

Verklaring van de Congregatie voor de Geloofsleer

De Werkgroep Katholieke Dogmatiek en Fundamentele Theologie had vrijdag al scherpe kritiek op de Verklaring van het Vaticaan. Iedereen die probeert “open vragen en processen op een krachtige manier af te sluiten”, schaadt onder meer het leergezag van de kerk en de Synodale Weg, een proces dat de tekenen van de tijd oppikt”, aldus de vereniging van ongeveer 240 dogmatici en fundamentele theologen, voornamelijk uit Duitstalige landen.

Een week geleden verklaarde de Congregatie voor de Geloofsleer dat de katholieke kerk ‘niet de bevoegdheid had om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te zegenen’. Deze verbindingen komen niet overeen met de goddelijke wil en kunnen daarom niet worden gezegend.​
( Het valt op dat het Vaticaan hier in de gekozen terminologie leentjebuur speelt bij paus Johannes Paulus II, die deze frase bezigde over de onmogelijkheid van wijding van vrouwen. red.)

bron: Domradio.de

BEELD: © lazyllama (shutterstock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *