Mini-Mattäuspassion

Jezus sterft aan het kruis
Aad de Haas Cunibertuskerk Wahlwiller (L) 

wat: een korte en intieme versie van de Matthäuspassion van J.S. Bach live uitgevoerd en online mee te beleven

wie: Tien professionele zangers van het Mini-Matthäus ensemble en Cees-Willem van Vliet – klavier

waar: opname in de Sint Franciscus Xaveriuskerk Amersfoort / online mee te maken

wanneer: Goede Vrijdag, 2 april 202, 16.00 uur

organisatie: stadsdominee Diederiek van Loo, het Spiritueel Cultureel Centrum van de r.k.parochie OLVA, geloofsgemeenschap Franciscus Xaverius.

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is krachtige, prachtige muziek die in de tijd voor Pasen altijd volle zalen trekt. Maar in dit Coronajaar zal dat nergens kunnen, want normaal gesproken is er een dubbelkoor en dubbelorkest voor nodig. Zoveel mensen op een podium is op dit moment niet verantwoord. Het mini-Matthäusensemble brengt Bachs meesterwerk echter al jaren in de kleinst mogelijke bezetting van tien zangers en een instrumentalist, met concerten door kerken en zalen en zelfs café’s in het hele land. Zo’n kleine groep past wel binnen de RIVM-maatregelen en we zijn dan ook bijzonder blij dat we dit ensemble naar Amersfoort hebben kunnen halen. Nu kan iedereen toch genieten van een live uitvoering van dit beroemdste werk uit de muziekgeschiedenis. 

Iedereen? Ja, want het mini-Matthäus-ensemble heeft gekozen voor een verkorte uitvoering, zodat ook mensen die opzien tegen een drie uur durend concert nu kennis kunnen maken met de Matthäuspassion. Bovendien kunt u het gratis en vanuit huis genieten nu zowel kerken als concertpodia dicht zijn. Geen van de bekende aria’s ontbreekt en door de intieme, enkelvoudige, bezetting van alle stemmen komt het aangrijpende verhaal van Jezus’ lijden dichterbij dan ooit. En dat oude verhaal over trouw en verraad ontroert ieder mens, gelovig of niet. De Mini Matthäus is daarmee voor kenners en liefhebbers, maar ook voor iedereen die Bach altijd te zwaar en te lang vond.

Het concert is een initiatief van de stadsdominee van Amersfoort, en komt tot stand samen met het Spiritueel Cultureel Centrum van de r.k.parochie OLVA en de samenwerkende binnenstadskerken. 

De Mini-Matthäus is mee te beleven via de site xaveriusamersfoort.nl , op Goede Vrijdag 2 april, aanvang 16 uur. 

beeld: © http://akademie-assistenten.ruhosting.nl/images/exempla/13_

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *