NL-bisschoppen: kies voor het ‘eigenlijke normaal’

De rooms-katholieke bisschoppen van Nederland roepen katholieken op bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart te gaan stemmen. Dat doen zij in een vandaag uitgebrachte herderlijke brief. Daarin geven ze aan dat Nederland na de coronacrisis niet terug moet naar het oude normaal maar naar het ‘eigenlijke normaal’: “het normaal van het Rijk Gods”.

Het normaal van het Rijk Gods bestaat volgens het episcopaat uit een ‘cultuur van het leven’, een open samenleving en het algemeen welzijn. Katholieke stemgerechtigden worden opgeroepen volksvertegenwoordigers te kiezen die deze waarden als uitgangspunt voor hun politieke handelen nemen.

De bisschoppen benadrukken de waardigheid van iedere mens. Dat vereist het bevorderen en beschermen van een ‘cultuur van het leven’. Euthanasie, hulp bij zelfmoord, abortus en de doodstraf zijn in een dergelijke cultuur uit den boze. “Primair staat het respect voor de onaantastbaarheid van het menselijk leven van de conceptie tot de natuurlijke dood, ongeacht in welke staat het zich bevindt.”

Bij een cultuur van het leven hoort een open samenleving, zeggen de bisschoppen. Zij verwijzen daarbij naar de encycliek Fratelli tutti (oktober 2020) waarin paus Franciscus pleit voor een samenleving waarin mensen open staan voor medemensen, ook die anders zijn, voor kwetsbaren, voor vluchtelingen en migranten. “Dat betekent ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers, toegankelijke schuldhulpverlening, adequate gezondheidszorg, hulp aan werkzoekenden, betaalbare woningen, ondersteuning van gezinnen en voldoende inkomen.”

In een open samenleving staat voor christenen het algemeen welzijn centraal. Paus Franciscus waarschuwt tegen het doorgeschoten marktdenken. In plaats van doel te zijn worden mensen tot een puur middel gedegradeerd. “Morele waarden en verantwoordelijkheidsgevoel voor het algemeen welzijn zijn dan ver te zoeken”, schrijven de Nederlandse bisschoppen.

“De overtuiging dat we broeders en zusters zijn moet het spirituele hart van de politiek vormen”, benadrukken de bisschoppen. Het behoedt mensen voor eigenbelang en brengt hen tot solidariteit en samenwerking. “Broeders en zusters zijn op elkaar aangewezen. Ze delen een gemeenschappelijke toekomst waarvoor ze samen verantwoordelijk zijn.”

Lees de gehele brief ‘Kiezen voor ‘het eigenlijke normaal’

bron: rkkerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *