Paus: de Boze gebruikt crises

Paus Franciscus heeft Palmzondag voor het tweede jaar op rij gevierd bij het Altaar van de Cathedra in de apsis van de Sint-Pietersbasiliek. Dat deed hij samen met slechts een kleine groep gelovigen, onder wie tientallen concelebrerende kardinalen. Voorafgaande aan de hoogmis vond in de immense kerk een bescheiden palmenprocessie plaats ter herinnering aan de Intocht van Christus in Jeruzalem. Normaliter zouden er duizenden deelnemen aan de processie, die begint bij de obelisk op het Sint-Pietersplein.

Aan het einde van de mis hield Franciscus nog een korte toespraak voordat hij voorging in het angelusgebed. “We zijn de Goede Week ingegaan. Voor de tweede keer maken we het mee in de context van de pandemie. Vorig jaar waren we meer geschokt, dit jaar zijn we meer beproefd. En de economische crisis is ernstig geworden.”

“Wat doet God in deze historische en sociale situatie? Hij neemt het kruis op. Jezus neemt zijn kruis op zich, dat wil zeggen, Hij neemt de last op zich van het kwaad dat een dergelijke realiteit met zich meebrengt, lichamelijk, psychisch en vooral geestelijk kwaad, want de Boze maakt van crises gebruik om wantrouwen, wanhoop en tweedracht te zaaien”, zei de paus.

“En wij dan? Wat moeten wij doen? De Maagd Maria, de moeder van Jezus en tevens zijn eerste discipel, laat het ons zien. Ze volgde haar zoon. Zij nam haar deel van het lijden, van de duisternis, van de verbijstering op zich, en zij bewandelde de weg van de hartstocht, terwijl zij de lamp van het geloof brandende hield in haar hart. Met Gods genade, kunnen ook wij deze reis maken. En langs de dagelijkse kruisweg ontmoeten wij de gezichten van zovele broeders en zusters in moeilijkheden: laten wij er niet aan voorbijgaan, laten wij ons hart tot medeleven bewegen en laten wij naderbij komen. Op het moment kunnen we, net als de Cyrener [Simon van Cyrene], denken: ‘Waarom ik?’. Maar dan zullen wij de gave ontdekken die ons, zonder onze verdienste, is gegeven”, zei de Heilige Vader.

Lees ook: Palmpasen binnen in Heilig Grafkerk Jeruzalem

De paus stond ook stil bij de terreuraanslag van vanochtend bij de kathedraal van Makassar, de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Sulawasi. “Laten we bidden voor alle slachtoffers van geweld, in het bijzonder voor de slachtoffers van de aanslag die vanochtend in Indonesië plaatsvond voor de kathedraal van Makassar. Moge Onze Lieve Vrouw, die ons altijd voorgaat op de weg van het geloof, ons helpen.”

bron: Vatican Media/kro-ncrv

beeld: ©https://www.vaticannews.va/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *