‘Wij zijn in de clausules gedoken voor de vaccincontracten en ons dood geschrokken’


Sinds het begin van de pandemie hebben overheden kapitalen in de ontwikkeling van vaccins gestoken. Wereldwijd gaat het om bijna 100 miljard euro, Nederland heeft bijna een miljard uitgegeven aan het onderzoek en de voorfinanciering ervan. De voorwaarden die overheden hadden gesteld aan het geld voor de ontwikkeling van vaccins, zijn boterzacht gebleken. ‘We schrokken ons dood’, zegt onderzoeker Irene Schipper.

door Joep Engels in Trouw.

Aan dat geld zou de voorwaarde verbonden zijn dat de vaccins betaalbaar waren en ook voor arme landen beschikbaar. Maar intussen leveren de farmaceuten vrijwel uitsluitend aan het rijke Westen en geven Pfizer en Moderna openlijk toe dat ze voor de winst gaan.

Ook in Nederland is het misgegaan, zegt Irene Schipper van Somo (Stichting onderzoek multinationale ondernemingen). “Keer op keer verzekert de minister dat de beschikbaarheid en betaalbaarheid gewaarborgd zijn. Maar wij zijn in de clausules gedoken van de contracten en zijn ons dood geschrokken. De farmaceuten komen onder alle voorwaarden uit.”….

Lees het volledige artikel in Trouw

Lees ook: Farmaceut Pfizer geeft zijn vaccinproductie niet uit handen

Algemeen directeur, Albert Bourla, wil zijn investeringen kunnen terugverdienen. ‘We zijn een commercieel bedrijf en hebben enorme risico’s genomen met de ontwikkeling van ons vaccin.’

beeld: © Maker: Phil Nijhuis | Auteursrecht: Ministerie van VWS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *