“De kerk gaat heel langzaam”

De Chileen Juan Carlos Cruz, slachtoffer van misbruik en lid van de Vaticaanse Commissie tot bescherming minderjarigen, zei dat hij met paus Franciscus sprak over het verbod van het Vaticaan op zegeningen voor paren van hetzelfde geslacht.

In een interview met de krant “La Tercera” zei Cruz dat Franciscus “erg gekwetst” was door de gang van zaken en het “op de een of andere manier wilde repareren”. Cruz wilde niet op details ingaan.

Volgens een de publicatie van half maart door de Congregatie voor de Geloofsleer, heeft de katholieke kerk geen bevoegdheid om homoseksuele partnerschappen te zegenen. Deze Vaticaanse autoriteiten beweren dat verbindingen van hetzelfde geslacht niet in overeenstemming zijn met de goddelijke wil. Het document had in veel landen, waaronder Duitsland, tot teleurstelling en soms scherpe kritiek geleid.

Wat is de achtergrond?

Cruz, die in de VS woont, had zich ook kritisch geuit in een Chileense krantencolumn. Kort daarna, op 20 maart, zei hij dat hij een telefoontje van de paus had gekregen waarin Franciscus hem informeerde over zijn benoeming tot lid van de Pauselijke Commissie voor de bescherming van minderjarigen.

In het interview houdt Cruz de paus niet verantwoordelijk voor de inhoud en stijl van het document, maar eerder “enkele zeer machtige prefecten” van de Romeinse curie die “meesters in het bevelen” zijn. Hij meldt dat Franciscus het document niet persoonlijk heeft ondertekend – “hoewel hij er uiteindelijk verantwoordelijk voor is”. Cruz, “heeft het gevoel dat de paus deze situatie op de een of andere manier zal oplossen”.

Cruz verwierp beweringen dat de benoeming in de pauselijke commissie hem als criticus zou moeten stoppen. ‘Ik zal altijd zeggen wat ik denk’, zei hij. Hij wil stem geven aan mensen die niet gehoord worden.

Ander tempo

Tegelijkertijd benadrukte hij: “De kerk beweegt heel langzaam en de wereld beweegt heel snel.” Maar met de hulp van de paus en “met de hulp van honderden en duizenden overlevenden die jarenlang tegen een betonnen muur vastliepen, vrienden van hem pleegden daardoor zelfmoord”, maar er ontstaan nu scheuren in die dam die niemand meer kan dichten, alles komt naar buiten,” zei Cruz. “Ik ben trots op alle overlevenden en sluit me bij hen aan.”

Kijkend naar zijn thuisland Chili, herhaalde Cruz de beschuldiging van een wijdverbreide dekmantel van misbruik in de katholieke kerk. Vooral de kardinalen Francisco Javier Errazuriz Ossa (87) en Ricardo Ezzati (79) hadden “de paus zeer slecht geïnformeerd”. Volgens Cruz heeft Chili nog steeds “een erfenis van de bisschoppen van de kwaadaardige Angelo Sodano”, de voormalige kardinaal staatssecretaris onder Johannes Paulus II en Benedictus XVI. ‘Maar de tortilla is omgedraaid.’​

bron: latercera/ domradio.de

beeld: © https://www.latercera.com/1.images.arcpublishing.com/copesa/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *