Landbouwpionier uit Nigeria bezoekt Zwolle

In november bezoekt de Nigeriaanse dominicaan Godfrey Nzamujo (foto) het Dominicanenklooster van Zwolle. De komst van de landbouwpionier leidt nu al tot een onderzoek van de Wageningse Universiteit naar de invloed van zingeving op agro-ecologie.

Broeder Godfrey Nzamujo o.p. (Nigeria, 1950) studeerde theologie, filosofie en ingenieurswetenschappen en gaf les aan de universiteiten van Californië-Irvine en van Loyola Marymount. Toen hij naar Afrika terugkeerde startte hij het Songhaiproject in Porto-Novo (Benin) dat hij ontwikkelde tot een pioniersboerderij en een opleidings- en onderzoekscentrum.
Het project kreeg nog zes vestigingen in Benin en drie in Nigeria. Godfrey Nzamujo werd meermalen onderscheiden voor zijn werk. Een portret staat in het boek ‘Ongewone wegen’ van Lucette Verboven.

In het Dominicanenklooster van Zwolle is aandacht voor de beweging van ‘groene kerken’, die gaat over de vraag hoe geloofsgemeenschappen een bijdrage kunnen leveren aan een andere omgang met de aarde. In het oog springende uitkomsten daarvan waren het maken van een ‘Klimaatmadonna’ en het aanleggen van tuintjes met kinderen.’We nodigen mensen ook uit om in hun eigen omgeving om zich heen te kijken.’

Van 1-7 november komt Godfrey naar Zwolle om rond en op de dankdag voor gewas en arbeid kennis en ervaring uit te wisselen over Zero Waste Farming en zingeving. Een programma voor de aanloop daar naartoe en voor die week is in de maak, maar in maart werd al een digitale viering georganiseerd die hier terug te kijken is.

Projectleider Elsa Eikema vertelt dat het klooster wil leren van de ervaringen van de Afrikaanse dominicaan en ook wil laten zien wat er al is en gebeurt aan positieve ontwikkelingen. ‘We nodigen mensen ook uit om in hun eigen omgeving om zich heen te kijken. Dat past in deze coronatijd.’

Inmiddels is ook bekend dat twee masterstudenten van de Wageningen Universiteit onderzoek gaan doen naar de rol van zingeving in agro-ecologische ontwikkelingen en naar het effect van het bezoek van broeder Godfrey aan Nederland.

Bron: nieuwsbrief dominicanen

beeld: © https://la1ere.francetvinfo.fr/image/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *