Vijftig jaar geleden kozen de Roma hun eigen identiteit

Roma-wijk in Oekraïne.(beeld christian roma support) |

De Roma kozen vijftig jaar geleden hun naam, een vlag en een volkslied. Ze hebben geen land, waardoor ze op veel plekken op de wereld worden achtergesteld.

In Europa wonen ongeveer tien miljoen Roma. Die naam betekent ‘mensen’. Precies vijftig jaar geleden kozen Roma-vertegenwoordigers deze naam, tijdens het eerste Internationale Romani Congres op 8 april 1971 in Londen. Op dit congres kwamen ze bijeen, omdat ze meer gerechtigheid en gelijkheid wilden voor hun volk, na de genocide van de Tweede Wereldoorlog, vertelt Anneke Steinmann van Christian Roma Support.

Wie zijn de Roma?

‘De voorouders van de Roma komen uit Noordwest-India. Dat is door taalonderzoek en genetisch onderzoek vastgesteld. Ze kwamen in verschillende migratiegolven. Het is niet precies bekend wanneer en waarom ze naar het westen zijn getrokken. De Roma zijn lang in het Byzantijnse gebied gebleven. Daar werden ze ‘astinganoi’ genoemd, wat ‘onaanraakbaren’ betekent. Zo is het woord ‘tigan’ of ‘zigeuner’ ontstaan.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *