‘De Heilige Geest heeft iets ongrijpbaars’

Enkele interviews door Maaike van Houten in Trouw

Met Pinksteren vieren christenen de uitstorting van de Heilige Geest. Wat is dat? De huidige Theoloog des Vaderlands en drie van haar voorgangers laten daar hun gedachten over gaan, ook al blijft het iets ongrijpbaars.

Erik Borgman, leken-dominicaan en hoogleraar theologie aan de universiteit van Tilburg

“Iedereen kan de Bijbel lezen, dat is niet voorbehouden aan christenen. Dat je niet alleen ontvanger bent van de boodschap, maar dat je er ook drager van kunt worden, dat is in de katholieke traditie het werk van de Heilige Geest. Die zorgt ervoor dat je contact hebt met Jezus, dat dat iets voor jou is, dat de boodschap aankomt. Het is niet zomaar een verhaal over iemand die ooit op aarde leefde. Nee, Jezus heeft zichzelf nagelaten en dat komt tot ons via de Geest.

Voor mijzelf is de Geest de instantie die God tot een levende realiteit maakt, in onze wereld, in ons leven. We weten daardoor dat God onder ons is, en nog steeds tot ons spreekt en onze voorganger is, tot op de dag van vandaag.

Religie pakt je. Het wordt wel op een lijn gezet met zingeving, maar dat is niet hetzelfde. Het is een beweging die je meeneemt. Jij komt uit het centrum te staan, je wordt meegenomen door de Geest, en dat is onweerstaanbaar. Dat zie je ook in het Bijbelverhaal. De apostelen zaten bij elkaar, er stak een hevige wind op en zij werden naar buiten geblazen. Daar was geen redeneren meer tegen, daar houdt het verstand op. De beweging is altijd vooruit. De Geest is aanwezig en trekt je vooruit.

Ik ben niet zo van het voelen, het is niet zo dat je de Geest wel voelt als je je antenne maar goed afstelt. Het is iets dat je ervaart. Het valt niet altijd samen met wat je zelf prettig vindt, …..

Lees het volledige artikel in Trouw

Lees ook:
Theoloog Arjan Plaisier: Hoog tijd dat de christelijke spiritualiteit een nieuw leven krijgt

Het christendom heeft een rijke spirituele traditie, maar in de protestantse kerk heeft volgens theoloog Arjan Plaisier het Woord te veel de overhand. Christelijke spiritualiteit is het waard een nieuw leven te krijgen, vindt Plaisier. Ervaringen uit de Pinksterbeweging kunnen daarbij een handje helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *