De eeuwige Nar

Het ooit zo bloeiende Nederlandse kloosterleven is naar de rand van de samenleving gedrukt. Hoewel mensen misschien wel als nooit tevoren snakken naar spiritualiteit en zingeving in een voortrazende en onbarmhartige maatschappij, lokt het leven van gehoorzaamheid, armoede, celibaat en gemeenschap nog maar heel weinig mannen en vrouwen. Kloosters sluiten, congregaties heffen zichzelf op, gemeenschappen verdwijnen uit de geschiedenis. Het einde is in zicht, zou je zeggen.

In dit essay verzet cultuurtheoloog Frank G. Bosman zich tegen deze opvatting, naar aanleiding van 900 jaar norbertijnen in Nederland. Hij roept religieuze mannen en vrouwen op zichzelf niet te verloochenen. ‘Ik verbied u zelfmoord te plegen’, drukt hij ze op het hart. Bosman pleit voor een nieuwe visie op het religieus gemeenschapsleven in de 21ste eeuw. Als postmoderne narren staan monniken, zusters, regulieren en kluizenaars op de bres voor het onbegrijpelijke wonder van universele broeder- en zusterschap. Tegen beter weten in. Tegen de maatschappelijk stroom in. Gods dwazen.

Frank G. Bosman, De eeuwige nar. De toekomst van het religieuze gemeenschapsleven, Berne: Heeswijk (2021), 9789089724229.

Trouw (07-04-21): ‘De eeuwige nar is een prikkelend, uitdagend en lekker dwars essay over het kloosterleven.’

NieuwWIJ (10-04-21): ‘…een lekker kort en dwars pleidooi.’

Frits Hendriks (30-04-21): ‘Met ‘De eeuwige nar’ heeft Bosman (…) zijn meesterstuk geleverd, als nar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *