Synodaliteit, een onomkeerbare weg

Abraham “vader van de synodaliteit”

De Australische aartsbisschop Mark Coleridge zegt dat het streven van de paus naar synodaliteit niet te stoppen is. De aartsbisschop zegt dat de dagen van de autocratische, monarchale kerk “voorbij zijn”, hij spreekt zijn vertrouwen uit de Duitse Synodale Weg en zegt dat het spreken over schisma “belachelijk” is.

Brief uit Rome door Robert Mickens | La Croix International

Franciscus heeft in zijn kleine kring van adviseurs, bekend als de Raad van Kardinalen (C7), niemand meer uit de regio Oceanië. De stoel van Oceanië is leeg sinds oktober 2018 toen de paus de Australische kardinaal George Pell bedankte voor zijn diensten en verwijderde uit de groep. Er zijn drie kardinalen uit Oceanië, allemaal nog onder de 80 die gemakkelijk de plaats van Pell hadden kunnen innemen – John Dew uit Nieuw-Zeeland, John Ribat uit Papoea-Nieuw-Guinea en Soane Patita Mafi uit Tonga.
Maar Francis koos geen van hen. En in de twee consistories sinds de vacature van Pell, creëerde de paus geen kardinalen uit Oceanië.

“Flashes of Insight”
Het is jammer dat de kardinaalshoed hoed een vereiste is om Pell’s plaats in te nemen. Want als dat niet zo was, zou de paus niets beters kunnen doen dan aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane te kiezen. De 72-jarige in Melbourne geboren bijbeldeskundige is waarschijnlijk de slimste bisschop van heel Oceanië. Momenteel is hij voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie en is een van de belangrijkste personen bij de voorbereiding van de “Plenary Council”, een Australisch equivalent van de Synodale Weg, een soort “Pastoraal Concilie”.
Coleridge deed onlangs mee, samen met kardinaal Dew en de Britse theoloog Thomas O’Loughlin – een regelmatige medewerker van La Croix International (LCI)- voor een boeiende en informatieve videodiscussie over synodaliteit in de kerk.
Het online gesprek werd gemodereerd door een andere LCI-medewerker, Joe Grayland, priester en liturgisch deskundige uit Nieuw-Zeeland. Deze videodiscussie maakt deel uit van de nieuwe serie “Flashes of Insight: actuele gesprekken over en voor de katholieke kerk.”
Deze vier priesters boden meer dan “flitsen” van inzicht in synodaliteit. Ze wierpen belangrijke vragen op over dit nieuwe en niet altijd duidelijke pad waarop de jezuïetenpaus met aandrang aan de kerk top weg heeft gestuurd. Het programma “Flashes of Insight” duurde meer dan anderhalf uur, maar vloog voorbij en is hert volgen meer dan waard. (klik hier om het te volgen)

Verklaard voorstander van synodaliteit
Mark Coleridge’s opmerkingen waren bijzonder interessant en illustreerden waarom hij terecht bekend is geworden als een van de bisschoppen die de hoop van de paus op een synodale kerk heeft omarmd en het best heeft uitgedragen.
Hij erkende dat synodaliteit rommelig is, gekenmerkt wordt door spanningen en soms “heilig geduld” vereist. Maar hij zei er absoluut van overtuigd te zijn dat dit “de weg voorwaarts is … en wat de Geest vandaag tegen de Kerk zegt”. Coleridge beschreef deze eerste stappen op het pad van de synodale kerk als een ‘een moment van ontwaken het gaat over een opnieuw inrichten van de hele kerk’. Het zei: “Het roept ons op tot een nieuw soort geloof waar álle roepingen opnieuw worden omschreven, niet alleen die van leken. De oproep tot synodaliteit is diep bijbels en laat zien dat we geen deel uitmaken van een statische kerk, maar van een kerk, voortdurend onderweg, in ontwikkeling. Elke gedachte in dit verband over de kerk als een perfecte samenleving… is gewoon … nou ja, onzin. Aartsvader Abraham is de ‘vader van de synodaliteit’, ‘ reizen’ is de basismetafoor in de Bijbel, een ontwrichten, het verplaatsen van de ene plaats naar de andere”, zei de Australische aartsbisschop. Maar hij waarschuwde dat dit allemaal tegen een prijs gebeurt. “Het zal pijnlijke beslissingen met zich meebrengen over wat we achterlaten en wat we ondernemen,” zei hij.

Duitsland
“Praten over ketterij en schisma is onzin”. Natuurlijk zouden “autocratie en het monarchale model van de kerk” “sneller en schoner” zijn, gaf hij toe. Maar ronduit zei hij: “Die dagen zijn voorbij!”
In schril contrast met zijn landgenoot George Pell sprak hij positief over de “Synodale Weg”, een proces dat momenteel gaande is in de katholieke kerk in Duitsland. “Ik heb groot vertrouwen in de Duitsers (en) in kardinaal Marx”, zei hij. En hoewel hij erkende dat sommigen, vooral in Rome, hun bezorgdheid hebben geuit over het synodale experiment van Duitsland, verwerpt hij de ernstige waarschuwingen en veroordelingen die zelfs enkele hogere geestelijken hebben geuit. ‘Al dat gepraat over ketterij en schisma … Ik vind het gewoon belachelijk,’ zei hij. En hij ging zelfs zo ver om te zeggen dat “zolang er een stevige dialoog is” tussen Duitsland en het Vaticaan, de Synodale Weg “niet alleen een geschenk zal blijken te zijn voor Duitsland, maar ook voor de wereldkerk”.
Sprekend over de Plenary Council van Australië, zei aartsbisschop Coleridge dat hij “volkomen overtuigd” was dat de beslissing tot dit proces werd genomen “onder invloed van de Heilige Geest”. “Ik verwacht verrassingen, zoals in Vaticanum II. Dit is een moment waarop de Geest aan het werk is. Als we daarvoor niet openstaan, dan hebben we alleen nog maar politiek en management over. En geen van beide biedt genoeg om dit moment van crisis waarmee we worden geconfronteerd het hoofd te bieden. Hij zei. “Ik hoop dat de Geest ons allemaal in deze crisis zal verrassen en ons wegen zal laten zien die we ons niet hadden kunnen voorstellen,’ zei Coleridge.”Dus ik verwacht verrassende ontwikkelingen, net zoals we op het Tweede Vaticaans Concilie voor verrassingen kwamen te staan – niemand zag aankomen wat er in feite kwam.”
Er staat veel meer op de video. En niet alleen van Mark Coleridge. John Dew, Tom O’Loughlin en Joe Grayland zeggen belangrijke dingen waar de kerk over na moet denken.
En O’Loughlin en Grayland hebben discussies geopend over andere onderwerpen, waarbij bisschoppen, theologen en katholieken betrokken zijn die actief zijn in parochies.
Aan het project ” Flashes of Insight ” participeren ook Michael Kelly, een Australische jezuïet, mede-initiatiefnemer van La Croix International, en John Murphy, pater Marist en redacteur van CathNews Nieuw-Zeeland. Als je op zoek bent naar dialoog en een goed gesprek dat je meer begrip zou kunnen geven en je zou kunnen helpen nadenken over actuele kwesties in de kerk, kijk dan eens naar “Flashes of Insight”. Het is gewoon weer een stap op de synodale weg.

Volg Mickens op Twitter @robinrome

Lees meer op: https://international.la-croix.com/news/letter-from-rome/australian-archbishop-says-theres-no-stopping-popes-push-for-synodality/14261

vertaling en bewerking: redactie www.deroerom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *