Abdij van Berne “Vrijplaats”

‘Wij zijn plekken waar mensen inspiratie kunnen opdoen’
Norbertijnen 900 jaar

‘Eigenlijk is onze verjaardag pas op 24 december’, zegt Denis Hendrickx (72), sinds 2013 abt van de Abdij van Berne, eerlijk. ‘In de kerstnacht van 1121 legde Norbertus van Xanten met enkele van zijn volgelingen de eerste kloostergeloften af en dat mag gelden als het begin van de orde.’

Toch stuurde paus Franciscus de norbertijnen – officieel heten ze eigenlijk ‘premonstratenzers’ – op zaterdag 6 juni al een uitgebreide felicitatie. ‘Dat is namelijk de sterfdag en kerkelijke feestdag van Norbertus’, legt Hendrickx uit.

Eigenlijk hadden de feestelijkheden voor de gehele orde, die in meer dan dertig landen kloosters heeft en meer dan 1600 paters en broeders telt, een heel jaar moeten duren, van december 2020 tot januari 2022,..

Lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

lees ook: de leken zijn pastoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *