Eucharistie in de Sint Pieter b.g.v. de eerste Werelddag van Grootouders en Senioren

“Ik ben elke dag bij u”

De dag van grootouders en ouderen werd voor het eerst gevierd met een plechtige dienst in Rome. De nieuwe Werelddag is bedoeld om de verbondenheid van de katholieke kerk met de ouderen tot uitdrukking te brengen, maar ook om mensen te herinneren aan het belang van grootouders bij het onderwijzen van de jongere generatie in het geloof. Omdat paus Franciscus nog moet herstellen van zijn darmoperatie, werd hij vertegenwoordigd door bisschop Rino Fisichella.

LEES OOK25/07/2021

Silvia Kritzenberger – Vaticaanstad

Talloze gelovigen van het bisdom Rome en van verenigingen die actief zijn in de pastorale zorg voor ouderen namen deel aan de mis die deze zondag werd gevierd in de Sint-Pietersbasiliek. De meesten van hen waren grootouders met hun kleinkinderen, maar ook enkele honderden mensen die na meer dan een jaar isolatie door corona voor het eerst hun verzorgingshuis konden verlaten. Aan het einde van de dienst overhandigden de aanwezige jongeren de grootouders en senioren een bloem met de boodschap van de Heilige Vader: “Ik ben elke dag bij u”: het bijbelse woord uit het evangelie van Matteüs dat het motto is van deze dag. Soortgelijke vieringen werden gehouden in bisdommen en parochies over de hele wereld.

De preek van de paus werd voorgelezen door aartsbisschop Rino Fisichella van de Curie…..
“Vandaag hebben we een nieuwe alliantie nodig tussen jong en oud om de gemeenschappelijke schat van het leven te delen, samen te dromen, de conflicten tussen de generaties te overwinnen en de toekomst voor iedereen voor te bereiden. Zonder deze alliantie van leven, dromen en de toekomst lopen we het risico van hongersnood omdat de verbroken relaties, eenzaamheid en egoïsme toenemen”, waarschuwde de paus.

‘Grootouders en bejaarden zijn geen wegwerpresten van leven’

Beschermen is het hart van God: Hij geeft ons niet alleen meer dan we nodig hebben, maar hij zorgt er ook voor dat er niets verloren gaat, zelfs geen fragment. Een klein stukje brood lijkt misschien weinig, maar in Gods ogen mag niets worden weggegooid. Des te meer mag niemand worden uitgekozen. … De grootouders en ouderen zijn geen wegwerpresten van het leven. Het zijn die kostbare stukjes brood op de tafel van ons leven die ons nog kunnen voeden met een geur die we verloren hebben, de ‘geur van barmhartigheid en herinnering’ ”, zegt Franciscus – een zoon van Italiaanse emigranten – die herhaaldelijk benadrukt hoeveel zijn eigen grootmoeder Rosa heeft hem gevormd.

Vandaar zijn laatste advies:
“Laten we vragen: ‘Ben ik bij mijn grootouders geweest? De ouderen in mijn familie of buurt? Heb ik naar je geluisterd? Heb ik ze wat tijd gegeven?’ Laten we voor ze zorgen, zodat er niets verloren gaat: niets van hun leven en hun dromen. Het is aan ons om vandaag voorzorgsmaatregelen te nemen om morgen geen spijt te hebben dat we vandaag onvoldoende aandacht hebben gegeven aan degenen die van ons hielden en ons het leven schonken.”

link naar de eucharistieviering in de Sint Pieter

beeld: vatican media

(vaticaannieuws – skr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *